Clara Viana, nova degana de la Facultat de Dret

Clara Viana Ballester és la nova degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València. Substitueix en el càrrec a Javier Palao, que havia exhaurit els dos manaments. La Junta de Centre va elegir-la en la primera convocatòria per 40 vots favorables i 16 en blanc.

2 de de maig de 2024

Clara Viana.
Clara Viana.

L’equip que acompanyarà Clara Viana està format per Javier Guardiola, vicedegà d'Estudis en Criminologia i Coordinació Acadèmica; Sergio Villamarín, vicedegà d’Estudis en Dret i Dobles Titulacions; Pilar Hernando, vicedegana d’Estudis en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública i Cultura; Patrícia Llopis, vicedegana de Postgrau i Formació Permanent; Andrés Gascón, vicedegà d’Investigació i Qualitat; Enrique Nores, vicedegà de Pràctiques Externes i Ocupabilitat; Fabiola Meco, vicedegana de Política Social i Participació; Javier Palao, vicedegà d’Economia, Infraestructures i Planificació; Ana Isabel Blanco, vicedegana de Mobilitat i Internacionalització; Sergi Alonso, vicedegà per a l’Estudiantat; i Jesús Mira, secretari de la facultat.

Clara Viana Ballester és doctora en Dret i llicenciada en Criminologia per la Universitat de València (premi extraordinari en la llicenciatura en Dret i en la de Criminologia). Professora contractada doctora de Dret Penal, té reconeguts quatre quinquennis per mèrits docents, dos excel·lents en nivell avançat Docentia i un sexenni d'investigació. La seua tesi doctoral està publicada en la Col·lecció de Monografies del Congrés dels Diputats, amb el títol ‘Immunitats i Inviolabilitats: naturalesa jurídica i concepció dogmàtica. Especial referència a la inviolabilitat parlamentària’ (2011).

Pertany al Grup d’Investigació referencia GIUV2017-382 sobre ‘Tendències actuals en el Dret penal i la Criminologia: Prevenció i garanties penals’. Ha realitzat estades d’investigació al Max-Planck Institut für ausländiches und internationales Strafrecht (Freiburg) i a Paris II-Panthéon-Assas. Entre les seues línies d’investigació destaquen les causes personals d’exempció de responsabilitat criminal (garanties personal-funcionals), l’autoria i els continguts en la Xarxa, les conseqüències jurídiques del delicte i l’execució penal, concretament la mesura de llibertat vigilada. Ha sigut membre de diversos projectes d'’nvestigació finançats per institucions públiques nacionals, autonòmiques i universitàries. Durant els anys 2018-2019 va ser Investigadora Principal d’un I+D+i concedit per la Generalitat per a grups emergents, titulat ‘Llibertat Vigilada: fonaments polític-criminals i aplicació pràctica’. Actualment, des de 2021 és co-IP d’un projecte del Pla Estatal d’Investigació titulat ‘L’erosió del principi de legalitat en el sistema de justícia penal contemporani: diagnòstic i propostes de solució’ (I+D+i PID2021-123441NB-I00, finançat/per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ i “FEDER Una manera de fer Europa”).

Des dels seus inicis com a docent en la Universitat d'Alacant, on va ser professora ajudant (LOU) durant cinc anys, ha estat molt compromesa amb la docència i la innovació educativa, participant com a membre i en la direcció i coordinació de diversos projectes i xarxes d'innovació, tant de la Universitat d'Alacant com de la Universitat de València (ha sigut coordinadora de 7 projectes i membre d’altres 8). Actualment és coordinadora del Grup d’Innovació Educativa, inscrit en el Registre de Grups d'Innovació Docent de la Universitat de València, denominat “Penal en Vena” (ref. GCID23_2589092, PevUV) i co-coordinadora del projecte d'innovació consolidat “Materials multimèdia per a la docència i l'aprenentatge del Dret Penal”.

Ha impartit docència en els graus en Dret i en Criminologia, així com en els dobles Graus en Dret-ADE i en Dret-Criminologia. Igualmente ha impartit docència en el Màster en Dret de l’Empresa (Assessoria Mercantil, Laboral i Fiscal) i en el Màster en Garanties Penals i Delictes Socioeconòmics. També ha dirigit múltiples Treballs de Final de Màster (TFM) en el Màster en Criminologia i Seguretat i en el Màster en Garanties Penals i Delictes socioeconòmics.

La seua experiència en la gestió universitària amb càrrec unipersonal estatutari es remunta a 2012, quan va ser nomenada vicesecretària de la Facultat de Dret i, des de 2016, secretària del centre. És secretària de les comissions acadèmiques de títol (CAT) de Dret, Criminologia i Ciències Polítiques i de l'Administració Pública, secretària de la Junta de la Facultat de Dret, membre del Comitè de Qualitat, de la Comissió de Pràctiques, i de la Comissió 2 de Selecció de professorat de caràcter temporal de la Facultat de Dret, entre altres òrgans col·legiats. En els últims anys ha participat com a vocal en múltiples Comissions de Selecció de professorat contractat doctor (CDr.) i professorat permanent laboral (PPL). Així mateix, és membre electe de la Junta de Centre i del Claustre de la Universitat de València.

Altres Notícies