‘Nits de Cinema 2025’ salda amb més 3.000 espectadors una intensa edició de cineastes com Scorsese, Malle, Edwards o Coppola
Superades totes les previsions de públic, la 16a edició de ‘Nits de Cinema’, el festival de cine d’estiu de la Universitat de València, ha hagut de penjar el cartell de ‘sold out’ durant huit nits de projeccions al claustre del Centre Cultural La Nau que han atret més de 3.000 espectadores i espectadors del 9 al 17 de juliol.
21 de de juliol de 2025
Dedicada al gènere negre i de terror, aquesta darrera edició de cinema a la fresca -en versió original amb subtítols- ha evidenciat la fascinació del públic valencià per la gran pantalla.
Precedits de sessions introductòries, els llargmetratges projectats han abordat des de diferents punts de vista la nit en el cinema travessant èpoques, gèneres i països, des de clàssics com ‘Ascensor para el cadalso’ fins a contemporanis com ‘Drácula, de Bram Stoker’, film encarregat de cloure el cicle del 2025.
La resposta del públic ha sigut un dels principals trets d’aquesta 16a edició, la qual ha requerit l’ampliació de places per als visionats cada nit des que arrancaren el passat dia 9 amb ‘¡Jo, qué noche!’ (After Hours), comèdia dirigida per Martin Scorsese el 1985 que narra la boja i fatídica nit d’un programador informàtic quan, en tornar a casa del treball, perd el metro a un dels pitjors barris de Nova York. El film ha exercit una enorme influència en nombroses pel·lícules de diversos països.
L'excel·lència de la filmografia i dels cineastes s’ha mantingut així mateix les nits del 10 amb ‘Voces de muerte’ (Sorry, Wrong Number) d’Anatole Litvak (1948), un thriller de misteri basat en una obra radiofònica protagonitzat per Barbara Stanwyck i Burt Lancaster; i el dia 11 amb ‘Ascensor para el cadalso’ (Ascenseur pour l’échafaud) (Louis Malle, 1958), referent del cinema negre en el seu estat més pur presentat per la directora del Servei de Cultura Universitària de la UV, Adela Cortijo.
Per segon any consecutiu, ‘Nits de Cinema’ va dedicar un espai al cinema mut, el qual continua explorant a través del cicle ‘En mut i en directe’. Així, l’Aula de Cinema de la Universitat de València va projectar el dia 12 ‘La pasión de Juana de Arco’ (La Passion de Jeanne d’Arc), de Carl Theodor Dreyer (1928), amb l’acompanyament en directe de la banda sonora composta per la professora Ana Teruel Medina que va interpretar el duo Tránsito Sonoro.
La perspectiva de gènere ha estat igualment present aquestes nits amb la projecció, el dia 13, de ‘Nina’, d’Andrea Jaurrieta (2024), un relat actual de venjança; mentre el dia 14 es va presentar ‘La noche del cazador’ (The Night of the Hunter), de Charles Laughton (1955), obra clau dels anys 50, amb la icònica presència de Robert Mitchum amb les paraules ‘amor’ i ‘odi’ tatuades en els dits de la mà.
El dia 15, el cicle va prendre un caràcter festiu amb ‘El guateque’ (The Party) de Blake Edwards (1968), una comèdia absurda que posa el focus en les vicissituds que tenen lloc en el si de la mateixa producció cinematogràfica.
La cloenda va anar a càrrec, el dia 17, del ‘Drácula, de Bram Stoker’ (Bram Stoker’s Dracula), obra mestra de Francis Ford Coppola que va estrenar en 1992 amb una estètica i un guió meravellosament adaptats a la versió original de la novel·la de 1899 i una interpretació superba del protagonista, Gary Oldman, la qual li va atorgar el Premi Saturn a millor actor, guardó que va reconéixer el film com a millor pel·lícula de terror, entre altres categories, a més de guanyar tres premis Oscar.
‘Nits de Cinema’, organitzat per l’Aula de Cinema UV, té el seu marc en els programes de difusió i divulgació d’UVcultura, on també es troba la formació en especialitzacions com la producció i la direcció cinematogràfica a través de microcredencials universitàries com els cursos PECA -amb inscripció oberta-. Enguany, el cicle ha lluït un cartell dissenyat per l’estudianta de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) Teresa Giménez dins d’un projecte de col·laboració per a la promoció de talents emergents.