COMUNICAT EN RELACIÓ AMB L’ÚS DE LA MASCARETA A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

  • Gabinet de la Rectora
  • 5 de maig de 2022
 
COMUNICAT EN RELACIÓ A L’ÚS DE LA MASCARETA A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Des del mes de març de 2020 estem vivint una situació sanitària sense precedents en la història recent, que ens està portant a escenaris epidemiològics canviants que requereixen una continua adaptació social. Les mesures que en cada moment ha adoptat la Universitat de València han estat resultat del compliment normatiu, però també de l’anàlisi de cada escenari des de la perspectiva de la prevenció i la seguretat de les persones. Així mateix, totes les mesures han estat objecte de debat i reflexió en els diferents nivells de representació i govern universitari.

La resolució de 21 d’ abril de 2022 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, posterior al RD 286/2022 pel qual es modifica l’obligatorietat de l’ús de mascaretes durant la situació de crisi sanitària ocasionada por la COVID-19, faculta els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals a determinar mesures preventives en llocs de treball o espais del centre de treball on s’inclou el possible ús de mascaretes, establint que:

 “els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb la corresponent avaluació de riscos del lloc de treball, podran determinar les mesures preventives adequades que hagen d’implantar-se en el lloc de treball o en determinats espais dels centres de treball, inclòs el possible ús de mascaretes, si així es derivara de la referida avaluació”.

Amb aquest fonament i havent analitzat les instal·lacions i dinàmiques interpersonals de la nostra Universitat, la resolució de 22 d’abril del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable d’un ús obligatori de la mascareta, a instància del Servei de Prevenció i Medi Ambient, va tenir com a objectiu aconseguir la protecció de les persones que formem part de la comunitat universitària, particularment dels col·lectius vulnerables, de la millor forma possible.

No obstant això, com es va comunicar al Consell de Govern el 29 d’abril, el fet que la Universitat de València fóra la única que, en un exercici de responsabilitat, obligara a l’ús de la mascareta en interiors, i també que en l’àmbit educatiu no universitari la Secretaria Autonòmica d’Educació de la Generalitat Valenciana no establira la seua obligatorietat, ens va situar en un context de debat social i al si de la pròpia comunitat universitària al voltant de la decisió presa. Així es va evidenciar especialment per banda de la representació estudiantil, però també pel fet de no existir una posició unànime de les universitats públiques valencianes.

En aquesta situació, a la qual se sumava que el fet de no ser utilitzada la mascareta en altres contextos socials dificultava l’objectiu de la Universitat de València de protegir la salut del seu personal i el seu estudiantat, finalment el Consell de Direcció va optar per recomanar fermament l’ús responsable de la mascareta. De fet, diferents associacions de l’àmbit de la salut, com la Sociedad Española de Epidemiología o la Sociedad Española de Medicina General y de Familia, no descarten, donada l’evolució de la incidència, el restabliment de l’ús obligatori de la mascareta.

Això pot haver generat en la comunitat universitària una percepció de no necessitat d’aquest mitjà de protecció que no és en absolut correcta d’acord amb l’anàlisi realitzada pel Servei de Prevenció i Medi Ambient.

En conclusió, amb aquest comunicat volem seguir recomanant fermament l’ús de la mascareta a tots els col·lectius de la Universitat de València, necessari perquè ens protegim entre totes i tots. També volem agrair el treball del Servei de Protecció i Medi Ambient de la nostra Universitat i posar en valor la seua actuació en el desenvolupament de les seues competències, al llarg de la pandèmia i en el context actual en què els poders públics han decidit situar a la societat i a les universitats en una nova normalitat de convivència amb la COVID-19. Així com el treball fet des de la Vicesecretaria general en el suport a les fonamentacions jurídiques a partir de la normativa estatal i autonòmica i en el marc de l’autonomia universitària desplegada en la Llei Orgànica d’Universitats i els Estatuts de la Universitat de València.