Concentracions en els actes contra la violència de gènere

  • Gabinet de Premsa
  • 25 de novembre de 2017
 
Moment de la concentració al Campus dels Tarongers.
Moment de la concentració al Campus dels Tarongers.

El passat divendres, dia 24 de novembre, es van celebrar concentracions de cinc minuts de silenci per les víctimes de la violència de gènere als tres campus de la Universitat. La consigna enguany era anar de negre i portar un llaç morat. Les portes del Rectorat en el Campus de Blasco Ibáñez, la Facultat d’Economia en el Campus dels Tarongers i davant de la cafeteria del Campus de Burjassot van ser els tres punts de trobada per als cinc minuts de silenci.

Els colors morat i negre pretenen visibilitzar la lacra social que és la violència de gènere.

Aquesta última setmana de novembre finalitzen els actes al voltant del Dia Internacional contra la Violència de Gènere en la Facultat de Ciències Socials i en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Dilluns 27 de novembre a les 9 hores s’inicia el Fòrum Internacional ‘A l’ombra d’un lleó’ i el dimecres 29 de novembre de 10 a 12 hores la ‘Trobada periodística’ de l'alumnat de Periodisme amb Carmen Alborch. Es tracta d’un acte obert al públic en general que es realitzarà al Saló de Graus Enric Valor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. 

Finalment, a la Facultat de Ciències Socials, dijous 30 de novembre a les 12:30 hores se celebra la jornada sobre violència masclista organitzada per la Delegació per a la Integració de Persones amb Discapacitat i a les 19:30 hores es presenta l'informe de 2016 de feminicidio.net. 

Activitats durant tot el mes

En la jornada del dia 24 de novembre, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el grup d’investigació GenText va celebrar els 20 anys dels estudis de Gènere en el Departament de Filologia Angelsa i Alemana. 

També la Facultat de Fisioteràpia va inaugurar una exposició sobre la igualtat de gènere i un breu monogràfic de Carmen Alborch, qui va assistir a l’acte.

L’exposició es pot visitar en el vestíbul de l’edifici que compartixen les facultats de Fisioteràpia i de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i la Unitat de Campus. Es tracta de la primera activitat al voltant de la igualtat organitzada per la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Fisioteràpia. Participaren en l’acte Antonio Alberola, degà de Fisioteràpia; Gemma Victoria Espí, vicedegana de la facultat i presidenta de la Comissió d’Igualtat del centre; Javier Játiva, administratiu de la facultat i vocal de la comissió; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat; Amparo Mañés, directora de la Unitat d’Igualtat; i Carmen Alborch, exministra de Cultura i primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat.

Amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, la Universitat de València, a través del Servei d’Educació Física i Esports, va acollir la concentració ‘1000 Colps contra la Violència de Gènere’ el diumenge, 26 de novembre. Organitzada per l’Associació Valenciana d’Autodefensa per a Dones (AVAD), la jornada es va celebrar al tatami del Campus dels Tarongers de la Universitat.

Participaren diverses alumnes de SAFEgirls (Sistema d’Autodefensa Femenina Eficaç), que s’imparteix al Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat de València des de l’any 2007.

L’esdeveniment ‘1000 Colps contra la Violència de Gènere’, que arribava enguany a la seua desena edició, es dedicà a la lluita activa contra aquest tipus de violència i a la memòria de les 76 víctimes mortals en el que va d’any.

Amb les tècniques del sistema SAFEgirls, les dones adquireixen capacitat de resposta eficaç per a enfrontar-se a possibles situacions de perill en el context de la violència de gènere, les agressions sexuals i la inseguretat ciutadana.

Des de fa setmanes s’estan realitzant diferents tipus d’activitats per a tractar el tema de la violència de gènere com ara les VI Jornades de Coeducació ‘La igualtat també s’aprén’ a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, la Jornada ‘10 anys de la Llei d’Igualtat’ a la Facultat de Dret o el Concert de Tardor en la Capella de la Sapiència.

La secció sindical CGT de la Universitat de València ha organitzat dos tallers, un en el Campus de Tarongers i un altre en el Campus de Blasco Ibáñez, amb la intenció d'oferir respostes alternatives feministes d'apoderament davant les situacions de violència. 

Aquest mes, la Universitat ha comptat amb la presència de Marcela Lagarde i s’ha lliurat de la medalla de la institució acadèmica a Carmen Alborch així com el Doctorat Honoris Causa a Jocelyn Bell.

Curtmetratges per la Igualtat, debats sobre coresponsabilitat, exposicions en les facultats de Psicologia i Fisioteràpia i la Jornada Marie Curie al Campus de Burjassot han estat algunes de les activitats que han donat forma al programa preparat al voltant del 25 de Novembre d’enguany.

Dimecres 15 de novembre en el Paranimf de la Universitat de València ha tingut lloc la taula redona ‘Sense elles no hi ha futur’ amb la participació de metgesses i comares de l’ONG Metges sense Fronteres. Dijous dia 16 de novembre la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València ha inaugurat la seua programació de conferències amb la presència de la catedràtica i economista Lourdes Benería, que parlà sobre els nous i importants reptes de l’Economia Feminista. L’acte va ser també al Paranimf de la Universitat de València.

La programació completa es pot consultar en: 
https://www.uv.es/igualtat/webnova2014/25N_2017.pdf

Més informació:

Imatges: