El Congrés Espanyol de Sociologia reuneix a la Universitat a les principals associacions internacionals

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 4 de juliol de 2019
 
Imagen de la noticia
Antonio Ariño, Manuel Fernández, Sandra Olbiol i Miguel Ángel Garcia Calavia

El Congrés Espanyol de Sociologia va ser el “més internacional” dels 13 que s’han celebrat en els seus 40 anys d'història. Així ho va destacar el president del comité organitzador, el professor de la Universitat de València, Miguel Ángel García Calavia, qui va concretar que hi haurà per primera vegada experts de tot el món. D’entre els 2.000 participants, hi ha més de 250 participants estrangers, la meitat procedents de països d’Amèrica Llatina. Així mateix, va haver igualment per primera vegada conferències en llengua estrangera. Aquest congrés, organitzat per la Federació Espanyola de Sociologia (FES), el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i l’Associació Valenciana de Sociologia (AVS), va tenir lloc del 3 al 6 de juliol al campus dels Tarongers de la Universitat de València.

En l’acte de presentació, García Calavia va informar de la presència al congrés de València les associacions internacionals de Sociologia més representatives de tot el món, la Internacional (ISA), l’Americana (ASA) i l’Europea ( ESA). La convergència d’aquests tres col·lectius de Sociologia reforça així la internacionalització que han volgut imprimir des de l’organització.

A aquesta important novetat, cal sumar-li l’obertura de la FES a les institucions públiques i civils, un acostament en l’àmbit congressual que farà efectiu a través de diversos fòrums amb sindicats, patronals i ONG, entre altres institucions. García Calavia no ha passat per alt també que aquesta trobada servirà per reclamar que la Sociologia forme part dels programes educatius de col·legis i instituts d’Espanya com altres matèries com ara “Història, Llengua o Química”. Ha afirmat que el col·lectiu al qual representa “està preocupat que en el sistema educatiu a Espanya estiga absent el coneixement de la societat en Primària i Secundària”.

Junt amb García Calavia també han participat en la presentació del congrés de València el president de la FES, Manuel Fernández; el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; i Sandra Obiol, membre del comité organitzador.

Fernández, per la seua banda, s’ha referit a l’elecció de València com a seu del congrés com un reconeixement a la Sociologia valenciana, entre altres coses per la importància del Departament de Sociologia de la Universitat de València, que és el que té més integrants de tota Espanya, amb més d’un centenar de professors. Ha destacat l’alt nivell dels simposis, així com la presència de grans referents nacionals i internacionals en Sociologia, entre ells l’últim Premi Princesa d'Astúries 2019 de Ciències Socials, Alejandro Portes.

La inauguració tindrà lloc a la Facultat de Medicina hui, 3 de juliol, a les 11.30. A l’acte acudirà la ministra de Treball, Seguretat Social i Migracions en funcions, Magdalena Valerio; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre. La conferència inaugural serà pronunciada per María Ángeles Durán, Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política 2018.