Continua el cicle ‘Converses als campus’ del programa ‘diversitats’

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 22 de novembre de 2017
 
Imatge de l'activitat Converses als campus (Programa ‘diversitats’).
Cicle ‘Converses als Campus’ (Programa ‘diversitats’).

La segona xarrada del cicle ‘Converses als campus’ sobre experiències i activismes trans tindrà lloc hui dimecres 22 de novembre, a les 19 hores, al Saló de Graus de la Facultat de Psicologia, amb Viktor Navarro, Àlec Casanova, Amets Suess, Juana Ramos i Claudia Oviedo.

En el marc del programa diversitats, que es va presentar institucionalment a principis del mes de novembre, es proposa el cicle Converses als campus, amb un format dinàmic i un tarannà divulgatiu. En aquesta segona xarrada, que estructura i modera l’activista trans Viktor Navarro Fletcher, participaran activistes i experts com ara Àlec Casanova, responsable de la Vocalia de Suport Legislatiu al Col·lectiu Lambda i activista trans; Amets Suess Schwend, membre de l’equip de coordinació de la campanya internacional Stop Trans Pathologization (STP) i investigador i docent de l’Escola Andalusa de Salut Pública; Juana Ramos Cantó, membre del Grup d’Investigació Antropologia, Diversitat i Convivència de la Universitat Complutense de Madrid; i Claudia Oviedo, activista trans.

Viktor Navarro iniciarà el debat amb una reflexió sobre l’activisme trans, el perfil dels i les activistes trans i sobre si és possible parlar d’un moviment trans, introduint la qüestió generacional, la situació de vulnerabilitat en què es troben les i els menors trans i la invisibilització de les dones trans.

D’altra banda, Àlec Casanova, que va formar part del grup d’activistes que van col·laborar en l’elaboració de la llei trans valenciana i que encara treballen en el seu desplegament reglamentari, hi aportarà la seua experiència i coneixement sobre la normativa trans autonòmica; mentre que Amets Suess explicarà la iniciativa activista internacional Stop Trans Pathologization de la qual forma part i que advoca per la despatologització trans, que lluita per la retirada de la transsexualitat dels manuals diagnòstics com un trastorn mental.

Així mateix, Juana Ramos i Claudia Oviedo parlaran sobre la qüestió trans en relació amb el feminisme i altres moviments socials, que generen perspectives crítiques conjuntes i fan transversal la lluita (com ara el transfeminisme). Juana Ramos, militant trans i feminista, ha sigut presidenta del col·lectiu de transsexuals de Madrid Transexualia i aportarà la seua visió de la transsexualitat com a constructe social. Claudia Oviedo, activista per la visibilització de les dones trans i membre de l’Assemblea Transfeminista del CSO El Nido, intervindrà des de les seues experiències i vivències de transmisogínia.

Aquest debat coincideix amb el Dia Mundial de la Memòria Trans (20 de novembre) i amb la decisió recent de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) que declara el 2018 com un any de treball prioritari sobre les realitats trans, per a insistir en el fet que és necessari un canvi legislatiu estatal (canvi recollit en la Llei d’Igualtat LGTBI, actualment en procés de tramitació al Congrés). En aquest sentit, la sensibilització i la formació en aquest tema serà també un dels eixos prioritaris del programa diversitats amb vista al curs vinent.

Més informació: