Convocada la VIII edició dels Premis Manuel Castillo de cooperació i pau

  • 1 de juny de 2017
 
Catell Premis Manuel Castillo

La Universitat de València ha convocat la huitena edició dels Premis Manuel Castillo que tenen com a finalitat potenciar i incentivar que els resultats de la recerca i la seua plasmació escrita o audiovisual tinguen relació directa amb la cooperació al desenvolupament. El termini acaba el pròxim 15 de juny. Es poden presentar als premis els treballs realitzats individualment o en col·laboració durant l'any 2016, en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana o en qualsevol altre idioma.

Les propostes es poden presentar fins el pròxim 15 de juny de 2017 al Registre General de la Universitat de València.

Els Premis Manuel Castillo, de caràcter anual i convocats pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, pretenen reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món. Així doncs, els treballs presentats tindran a veure directament amb la cooperació al desenvolupament i aportar coneixements que revelen capacitats o denuncien agressions als drets humans i al desenvolupament humà i sostenible.
 
La convocatòria actual comprén quatre modalitats: Monografia Universitària de Recerca Publicada; Monografia Universitària de Recerca No Publicada; Reportatge Periodístic Emés; Iniciatives ‘Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València.
 
En les dues primeres categories, tant la de Monografia Universitària de Recerca Publicada com la No Publicada poden concórrer totes aquelles persones que pertanyen a la comunitat universitària (PDI, PAS o estudiantat) de qualsevol de les universitats públiques espanyoles o que siguen membres de la Xarxa Espanyola d'Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES). En el cas de la primera – la monografia publicada el premi consisteix en 3.200 euros i un diploma. En el cas de la segona- la monografia no publicada, el premi  consisteix en la publicació per part de la Universitat de València i un diploma.

Al Reportatge Periodístic Emés poden concórrer totes aquelles persones que siguen autores de reportatges, en qualsevol de les seues modalitats, ja emeses o publicats per algun dels mitjans de comunicació amb redacció i publicació a Espanya, o que siguen periodistes de nacionalitat espanyola que treballen en mitjans de comunicació nacionals o internacionals. El premi consisteix en 2.000 euros i un diploma.

Al d’Iniciatives ‘Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València pot concórrer qualsevol membre de la comunitat universitària (PDI, PAS o estudiantat) de la Universitat de València que, de forma individual o col·lectiva, personal o institucionalment, haja presentat un projecte de cooperació, una acció de sensibilització, accions d'educació per al desenvolupament o iniciatives realitzades en l'àmbit de la comunicació. El premi consistirà en un diploma, guardó i un exemplar de l'obra Tractat de Socors dels Pobres de Lluís Vives. 

Tota la informació i la inscripció es pot consultar en la web www.uv.es/cooperacio o fent clic directament ací.

Manuel Castillo (1870-1964)

La biografia de Manuel Castillo és la d’un personatge singular, que va viure 94 anys i que es va avançar al seu temps. Nascut en 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francés a Càceres i a València.
 
La seua inquietud social li va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques a Extremadura i a València, on va arribar en 1919. A més de la docència, va continuar amb les seues activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de València a proposta del ministre de Treball. Des d’ambdues institucions, va recolzar obres socials destacades.
 
En finalitzar la guerra, es va exiliar amb la seua dona i els seus fills a Tolosa de Llenguadoc i posteriorment a Mèxic. Va morir amb 94 anys en 1964. Amb la restauració de la democràcia a Espanya, els seus fills van decidir tornar a les seues arrels i establir-se a València, la ciutat on s’havien format. Dos d’ells van decidir que una part molt substanciosa del llegat familiar es destinaria a la Universitat de València per a activitats solidàries i de cooperació com una forma d’honrar la memòria del seu pare, i així es va crear el Patronat Sud-Nord, al si de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, òrgan que des de 1991 ha treballat en la cooperació universitària al desenvolupament.