Creació de la Càtedra Legaltech i Intel·ligència Artificial Minsait-UV
La Universitat de València i Minsait han signat un conveni per a crear la càtedra. La iniciativa preveu activitats formatives, culturals, de recerca i d'extensió universitària orientades cap al coneixement i la difusió permanent.
31 de de juliol de 2023
La creació de la càtedra, que va ser aprovada pel Consell de Govern de la Universitat el passat 5 d'abril, preveu la realització de seminaris i jornades nacionals i internacionals, la promoció de cursos i formació postgrau en matèria d'innovació tecnològica, la realització de pràctiques, projectes de final de grau i de màster d'estudiants de la UV en l'empresa, o la concessió de beques i/o ajudes i contractes pre i postdoctorales. Així mateix, la càtedra propiciarà activitats de formació, de recerca, i de transferència i divulgació.
En aquest sentit, Rafael Marimón, catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat de València, director de la càtedra i de l'UV Legaltech Lab, afirma que “l'aliança amb Minsait-Indra suposa una aposta estratègica per a la UV, no solament pel patrocini en el plànol econòmic, sinó, sobretot, per l'intercanvi d'informació de primera mà que va a propiciar en el camp de la tecnologia aplicada al món del Dret i, al revés, en el plànol de l'anàlisi jurídica i ètica dels reptes que planteja l'evolució de la Intel·ligència Artificial. Açò permetrà a la Facultat de Dret i al Laboratori de LegalTech de la Universitat estar a l'avantguarda del coneixement sobre la matèria, donant motiu, a més, al desenvolupament de futurs projectes conjunts amb aquesta companyia tecnològica de rellevància internacional, també en altres àrees del coneixement diferents del Dret”.
LegalTech és el terme utilitzat per a definir la incorporació de la tecnologia en l'entorn legal, açò és, l'ús de tecnologia en l'exercici del Dret, i constitueix, en aquests moments, una de les matèries de major interès per als despatxos d’advocats i els operadors jurídics, en general. En l'actualitat, LegalTech implica ja una àmplia gamma d'eines que, en síntesis es poden dividir en tres grups: les tecnologies facilitadores, com les pròpies de l'emmagatzematge en núvol i ciberseguretat, que permeten la conservació i l'accés remot a la informació; les eines de suport, orientades a millorar els processos de gestió interna de despatxos i organitzacions; i les eines d'assessorament jurídic, que propicien una prestació més eficient dels serveis legals.
En l'ámbit formatiu, la càtedra prestarà cobertura a l'UV LegalTech Lab, una unitat docent i de recerca de la Facultat de Dret de la Universitat de València dedicada a promoure l'estudi i l'avanç del coneixement sobre la tecnologia aplicada al món del Dret en les seues diverses facetes, amb un enfocament pràctic i una metodologia de treball empírica basada en l'ús i anàlisi de les eines que proporciona el mercat per a facilitar l'exercici de les professions jurídiques, així com la creació o desenvolupament d'eines pròpies (app, assistents virtuals, sistemes experts, etc.) mitjançant llenguatges de programació low-code. D'altra banda, la Facultat de Dret i el Laboratori engegaran el pròxim curs un títol propi recolzat per la Càtedra, el Màster de Formació Permanent en Legaltech & Compliance Officer.
Per la seua banda, Minsait, empresa del grup Indra, està orientada a impulsar la transformació dels negocis i la societat mitjançant solucions i serveis innovadors, posant a les persones en el centre, dotant a les empreses i institucions dels recursos necessaris basats en l'avantguarda tecnològica. Té en marxa diversos projectes en matèria de tecnologia i intel·ligència artificial aplicada al món del Dret. Des d'aquest punt de vista, té un interès directe en les activitats desenvolupades per l'UV LegalTech Lab per a la millora de les competències digitals dels juristes, el desenvolupament de noves eines i projectes, la captació de talent i l'ampliació del coneixement en l'àmbit del Dret Digital.
Els objectius que es persegueixen amb la creació d'aquesta càtedra són, entre uns altres:
- Promoure l'estudi del Legal Tech en l'àmbit universitari.
- Facilitar l'adquisició de competències digitals pels estudiants de la Facultat de Dret per a diversificar les seues opcions d’ocupabilitat.
- Establir un marc de col·laboració amb els operadors jurídics i econòmics, tant en l'àmbit institucional com en l'àmbit empresarial, per a la creació de noves eines de LegalTech, en les seues diferents facetes (disseny i desenvolupament de sistemes experts, eines d'automatització de documents, machine learning, etc.).
- Servir de catalitzador per al progrés de la tecnologia Legal en el panorama jurídic espanyol.
- Crear un fòrum de discussió acadèmica i científica sobre els reptes que planteja el desenvolupament tecnològic des d'un punt de vista jurídic i ètic.