La crisi evidencia com de desigualitari socialment és el virus i la pandèmia generada

La professora de la Facultat de Ciències Socials, Alícia Villar, analitza com les conseqüències de la crisi mundial per la Covid-19 estan travessades per les desigualtats socials i exigeix la posada en marxa d’actuacions per acompanyar l’emergència sanitària amb una emergència de polítiques socials

14 de d’abril de 2020

Alícia Villar
Alícia Villar

Algunes de les expressions més utilitzades en aquests dies de confinament i crisi són sens dubte “cuida’t”, “cuidem-nos”, “cuideu-vos...una sèrie de declaracions, missatges i gestos que evidencien que les cures han esdevingut prioritàries. En paraules de la investigadora de la Universitat de València, Alícia Villar, aquesta crisi dóna la raó a la coneguda reivindicació feminista de posar al centre de la societat el treball de cures i no només considerar com a valuós, el treball productiu en la societat capitalista.

En eixe sentit, un dels darrers articles publicat juntament Sandra Obiol, 'Boges per la ciència. Les dificultats per retre comptes i cuidar', posava l’accent en les cures, la igualtat de gènere i les desigualtats en l’entorn de la producció científica.

Altre article, més recent, sobre polítiques d'igualtat sexual i de gènere en educació 'Sex and Gender Equality Policies in Education in Three Southern European Societies: the cases of Andalusia and Valencian Community (Spain) and Portugal' juntament Mar Venegas i Sofía Almeida Santos

Alícia Villar és professora contractada doctora del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials i les seues línies de recerca són la Sociologia de l’Educació, el Gènere i les Polítiques d’Igualtat.

Villar afirma que una altra aportació del feminisme ha estat entendre la desigualtat com a interseccional, és a dir, que la desigualtat és producte de la intersecció de diferents raons de desigualtat. “En aquesta crisi, de la mateixa manera que en anteriors”, apunta Alícia Villar, “ les conseqüències no són les mateixes si ets dona, si ets pobre, si tens problemes a l’hora de pagar la vivenda, si tens problemes laborals, si treballes a l’economia submergida, si t’has de fer càrrec de criança, de cura de majors…”

La investigadora de la Universitat de València explica que, tot i que la simptomatologia del virus i els efectes inicials en la salut semblen molt similars en totes persones, els efectes, els resultats i els desenllaços estan creuats per les desigualtats socials i per tant “aquesta crisi posa en evidència com de desigualitari socialment és el virus i la pandèmia que s’ha generat”.

Alícia Villar apunta que la situació actual exigeix aquest tipus de reflexions així com la posada en marxa d’accions que no només estiguen dirigides a l’emergència sanitària sinó a les polítiques socials que són igualment urgents davant aquesta pandèmia que preveu, “no serà l’última”.

Altres Notícies