Els cultius fruiters van arribar a l’est peninsular fa quasi 3.000 anys

Guillem Pérez Jordà i Salvador Pardo Gordó, investigadors del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, signen un article al Journal of Archaeological Science Reports en què s’estudia l’arribada dels cultius fruiters a la Península Ibèrica a partir de l’estudi de restes arqueobotàniques. S’estima que el cultiu d’aquestes espècies es va iniciar en l’actual Comunitat Valenciana fa uns 3.000 anys, coincidint amb un important desenvolupament social i econòmic.

19 de de maig de 2021

Raïm (Vitis vinífera) trobada en el Barranc de Beniteixir (Gandia).
Raïm (Vitis vinífera) trobada en el Barranc de Beniteixir (Gandia).

En llocs com Fonteta (Guardamar de Segura), el Barranc de Beniteixir (Piles), Penya Negra (Crevillent) o l’Alt de Benimaquia (Dénia), s’ha aconseguit datar cultiu de fruiters com el raïm (Vinis vinifera), l'olivera (Olea europaea) o el magraner (Punica granatum), entre d’altres, fa prop de 3.000 anys. Aquesta nova forma d’agricultura va permetre l’intercanvi econòmic i cultural dels pobles de l’est peninsular amb altres de procedència oriental que van fundar colònies en aquestes costes, com els fenicis.

“Tot i que en el segon mil·lenni abans de Crist ja hi haguera mostres d’aquest intercanvi entre Iberia i pobles de l’Oest de la Mediterrània, no és fins al primer mil·lenni quan el model d’agricultura basat en fruiters prospera i s’estableix a la Península Ibèrica”, segons Guillem Pérez. Les primeres evidències del cultiu de fruiters són materials recuperats a Huelva (IX - VIII a. de C.). No obstant això, no és fins als segles VIII-VII a. de C. quan s’estableixen aquests cultius a l’est peninsular.

Guillem Pérez, investigador d’excel·lència de la Universitat de València, explica que l’arribada d’aquests nous cultius implicà un canvi en la relació dels agricultors amb la terra. Fins a aquell moment solament cultivaven plantes amb un cicle anual i un rendiment immediat (cereals, lleguminoses, etc.), però ara inverteixen en cultius que tarden diversos anys a entrar en producció, el que exigeix un control sobre la propietat de la terra.

El canvi de model agrícola forma part de la transformació d’aquestes comunitats, cap a societats més complexes que acabaran adoptant un modelo urbà i desenvolupant per primera vegada una agricultura comercial en què els fruiters i els seus derivats com el vi seran els productes més destacats.

L’adopció d’aquests nous cultius es produí a un ritme diferent per les diverses àrees de la Península Ibérica i l’actual País Valenciano fou una zona en què el cultiu de fruiters tingué un major desenvolupament, amb una clara orientació comercial, en exportar aquests productes a uns altres àmbits de la península.

Article: Perez Jordá, G., Peña Chocarro, L. and Pardo Gordó, S. “Fruits arriving to the west. Introduction of cultivated fruits in the Iberian Peninsula” Journal of Archaeological Science: Reports, 35, 102683 (2021).

Altres Notícies