Dàlmata, la història de la tortuga marina que ha nidificat a les costes de Catalunya i València
Aquesta femella de tortuga babaua, equipada amb un emissor que permet seguir via satèl·lit els seus desplaçaments a la Mediterrània occidental, va fer dues postes d’ous en el litoral en un interval de tretze dies.
14 de de juliol de 2025
Dàlmata és el nom d’una tortuga babaua femella (Caretta caretta) que ha realitzat dues postes en menys de dues setmanes a les platges del Mediterrani peninsular, en concret a Catalunya i la Comunitat Valenciana. Aquest episodi de nidificació és un fet excepcional que reforça la importància del seguiment científic i la implicació ciutadana en la conservació d'aquesta espècie amenaçada que fa llargues migracions a zones com la Mediterrània occidental.
La primera posta d’ous de la temporada va tenir lloc el 25 de juny a la platja de Sant Feliu de Guíxols (Girona), una ubicació on Dàlmata va dipositar 101 ous. La segona, amb 129 ous, es va produir la nit del 8 de juliol a la platja del Puig (València). En un context de protecció de la biodiversitat, identificar diversos nius d'una mateixa femella durant una sola temporada permet avançar en l'estudi del procés de colonització de noves àrees de nidificació a la Mediterrània occidental per part d’aquesta espècie.
Dàlmata forma part del seguiment científic de l’espècie C. caretta que es desenvolupa a través de projectes interdisciplinaris com LIFE TURTLENEST i InGeNi-Caretta, unes iniciatives que compten amb participació de la Universitat de València, la Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), el CT BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la Universitat Politècnica de València i l'Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), en col·laboració amb centres de recuperació de fauna marina i amb el suport actiu de la ciutadania.
Aquesta tortuga està equipada amb un emissor que permet seguir via satèl·lit tots els seus desplaçament per identificar amb detall els hàbitats que freqüenta i facilitar la detecció, la protecció i l’estudi dels seus nius i descendència. En paral·lel, també s'estan fent anàlisis genètiques per conèixer l'origen i el parentiu de les femelles nidificants, així com altres recerques sobre la seua alimentació i l’ús de l'hàbitat mitjançant tècniques com l'anàlisi d'isòtops estables.
Col·laboració ciutadana per protegir les tortugues marines
La col·laboració ciutadana resulta decisiva per detectar de manera immediata els episodis de nidificació de tortugues al litoral. Davant la presència d'una tortuga femella, una cria o un rastre de desplaçament a la sorra, el que cal és avisar a través del telèfon 112 sense interferir en cap acció: no s'ha de molestar l'animal, ni trepitjar el rastre, i cal esperar l'arribada del personal especialitzat. El cas del segon niu de Dàlmata, l’equip coneixia la seua ubicació pròxima a la costa gràcies a l'emissor via satèl·lit, però va ser una crida al 112 la que va avisar de la posta de la tortuga
Finançament
InGeNi-Caretta compta amb suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
LIFE TURTLENEST és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea (LIFE21-NAT-IT-LIFE-TURTLENEST/101074584).