Descobreixen que la interacció dels opioides amb la immunitat del cervell influeix en l’ansietat i l’addicció en casos de dolor

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 de juny de 2023
 
(D’esquerra a dreta). Jesús Lorente Erenas, Lucía Hipólito Cubedo, Paula Andrés Herrera i Javier Cuitavi Martín, del Grup de recerca DOREAL.
(D’esquerra a dreta). Jesús Lorente Erenas, Lucía Hipólito Cubedo, Paula Andrés Herrera i Javier Cuitavi Martín, del Grup de recerca DOREAL.

Una investigació del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia, i l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València (UV), revela que el receptor opioide mu, una proteïna de la superfície cel·lular que permet rebre informació per la unió de substàncies segregades per altres cèl·lules del cervell, està relacionada amb el dolor i l’addicció a opioides a través de mecanismes neuroimmunes. L’article s’ha publicat en la revista GLIA i aprofundeix en els mecanismes neuronals implicats en el desenvolupament d’ansietat, estrès i addicció a opioides en presència de dolor.

“Aquesta investigació aporta dades noves de com l’activació del receptor opioide mu activa cèl·lules immunes en àrees del cervell implicades en la motivació i en el reforç i, per tant, en trastorns que cursen amb estats afectius negatius com l’ansietat, l’estrès o fins i tot el trastorn de consum de drogues d’abús. Aquest mecanisme és matèria de debat, ja que no es coneix amb detall quina és la interacció entre el sistema immune i la senyalització a través de receptors opioides, que s’activa quan administrem opioides per tractar el dolor”, explica Javier Cuitavi, primer signant de l’article. L’estudi l’ha dut a terme el grup de recerca DOREAL, liderat per Lucía Hipólito, professora i investigadora de la Facultat de Farmàcia de la UV.

El 30% de la població de països desenvolupats pateix trastorns de dolor i associat a aquest sorgeixen altres alteracions neuropsiquiàtriques. Per pal·liar aquests trastorns, en alguns casos se subministren opioides prescrits com a tractament terapèutic. No obstant això, fins a un 19% de pacients hi desenvolupen una addicció com a conseqüència del dolor. Es tracta d’una dada preocupant, segons el grup de recerca, ja que per exemple a Espanya, el 15,8% de les persones entre 15 i 64 anys reben tractaments d’aquest tipus.

L’equip de recerca conclou que cal aprofundir sobre el mecanisme d’interacció dels medicaments opioides amb la neuroimmunitat per evitar possibles efectes no desitjats, com l’addicció. L’objectiu és que es puguen desenvolupar tractaments més efectius tenint en compte els trastorns de dolor i l’exposició als opioides, amb què es millore la qualitat de vida dels pacients. A més, indiquen que també s’han de continuar analitzant per la implicació que pot tenir l’administració d’aquests analgèsics opioides al sistema immune, cosa que podria tenir un impacte especial sobre els pacients que els reben crònicament.

Aquest estudi ha estat finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, el Ministeri de Sanitat i la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues.

 

Article: Cuitavi J., Andrés-Herrera P., Meseguer D., Campos-Jurado Y., Lorente J. D., Caruana H., Hipólito L. «Focal mu-opioid receptor activation promotes neuroinflammation and microglial activation in the mesocorticolimbic system: Alterations induced by inflammatory pain». Glia. 2023 Apr 5. doi: 10.1002/glia.24374. Epub ahead of print. PMID: 37017183.

Enllaç: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/glia.24374