Destaquen els programes combinats dieteticonutricionals i d’exercici físic en la infància per previndre l’obesitat adulta

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 de novembre de 2021
 
Cecilia Martínez Costa, catedràtica de Pediatria (Universiat de València) i investigadora principal del Grup d’Investigació en Nutrició Pediàtrica d’INCLIVA.
Cecilia Martínez Costa, catedràtica de Pediatria (Universiat de València) i investigadora principal del Grup d’Investigació en Nutrició Pediàtrica d’INCLIVA.

Un estudi de la Universitat de València, l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA i l’Hospital Clínic de València han mostrat l’efecte d’una intervenció nutricional i d’exercici físic personalitzats sobre l’obesitat infantil i les comorbilitats infantils. Els resultats del treball, publicats en obert per la revista Nutrients, destaquen el benefici i la importància de l’aplicació de programes multidisciplinaris en la pràctica clínica per a la salut de xiquets i adolescents amb obesitat.

Estudis anteriors havien demostrat que els programes multidisciplinaris, enfocats a la modificació dels hàbits de vida, són beneficiosos per millorar la composició corporal i les alteracions bioquímiques en els xiquets i adolescents amb obesitat. Per això, i tenint en compte que l’obesitat en l’edat pediàtrica és el preàmbul de l’obesitat de l’adult i, per tant, de la morbimortalitat per malaltia cardiovascular, es considera que frenar o reduir la prevalença de la malaltia en edat precoç és de primordial interès.

Amb aquests antecedents, l’equip investigador va desenvolupar un programa d’intervenció que integrava la pràctica d’activitat física juntament amb l’assessorament dietètic, que va mostrar resultats positius sobre la salut dels participants. A més, l’efecte beneficiós sobre l’adipositat observat en els escolars i adolescents participants en el programa combinat d’intervenció nutricional i activitat física reglada va ser significativament superior a l’observat en aquells que només van rebre intervenció amb component nutricional.

El treball naix de la col·laboració entre el Grup de Recerca en Nutrició Pediàtrica d’INCLIVA i la Unitat de Recerca en Rendiment Físic i Esportiu (UIRFIDE) de la UV. Aquesta unió suposa la integració d’un equip professional altament qualificat, encapçalat per les principals investigadores: Cecilia Martínez Costa, catedràtica de Pediatria de la Universitat de València i cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic de València i investigadora principal del Grup de Recerca en Nutrició Pediàtrica d’INCLIVA; i Consolación García Lucerga, professora titular del Departament de Fisioteràpia de la UV.

El programa pilot d’intervenció nutricional juntament amb activitat física reglada, es va desenvolupar al llarg de 2 períodes de quatre mesos. Va permetre observar millores significatives en paràmetres de composició corporal, amb reduccions significatives a l’índex de massa corporal corregit per a l’edat i el sexe (z-score), i del percentatge de greix corporal. Aquestes millores en la composició corporal van reflectir millora en paràmetres del metabolisme de la glucosa com l’índex HOMA, en enzims hepàtics i inflamació.

La conclusió principal de l’estudi és que l’única mesura realment eficaç per disminuir la prevalença de l’obesitat infantil i les seues complicacions consisteix a instaurar programes d’intervenció combinats dieteticonutricionals i d’exercici físic des d’edats precoces de la vida, és a dir, durant la infància , així com mitjançant la detecció i intervenció en famílies de risc.

La investigació s’ha dut a terme a les consultes de Cardiologia infantil i de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Clínic Universitari de València i a les instal·lacions esportives de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la UV. L’estudi ha estat part de la tesi doctoral titulada ‘Efecte de la Intervenció nutricional en escolars i adolescents amb obesitat amb i sense resistència a la insulina’ de Paula Grattarola, que va comptar amb una beca predoctoral de la Generalitat Valenciana (ACIF/2016/029, European Social Fund).

Aquesta investigació ha comptat, a més, amb la intervenció de pediatres amb àmplia experiència en el tractament de l’obesitat, com ara Francisco Núñez, cap de secció de Cardiologia Infantil i Elena Crehuá Gaudiza, de la Secció de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica, així com de dietistes-nutricionistes especialitzades en investigació i alimentació en l’edat pediàtrica, Paula Grattarola, Mª Ángeles Montal i Beatriz Padilla López, tots ells del mateix Grup de Recerca de l’INCLIVA. Per la seua banda, el grup de la UV compta amb la participació de Consolación García Lucerga, de la professora titular del Departament d’Educació Física i Esport, María Cristina Blasco Lafarga, amb un ampli bagatge en el camp de l’entrenament esportiu tant en esportistes d’elit com en poblacions especials, i d’Ana Cordellat Marzal, especialista en l’entrenament tècnic en les edicions del programa dut a terme.

 

Sobre l’obesitat

L’obesitat és una malaltia multifactorial en el desenvolupament del qual tenen un paper fonamental els factors ambientals. La reducció de l’activitat física i l’augment del sedentarisme juntament amb diferents hàbits dietètics no saludables en la nostra població poden conduir a un desequilibri energètic que desencadena en un augment del dipòsit de greix corporal i, per tant, en obesitat. A Espanya, al voltant d’un 17% dels xiquets presenten obesitat (Estudi Aladino, 2019), percentatge que situa el nostre país en el tercer lloc de més prevalença a Europa, només darrere de Grècia i Itàlia.

La preocupació augmenta si es té en compte que en el xiquet amb obesitat cada vegada és més precoç en el desenvolupament de comorbiditats associades com a trastorns en el metabolisme dels lípids, malaltia hepàtica, hipertensió arterial, diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica.

 

Article:

Cordellat, Ana, Beatriz Padilla, Paula Grattarola, Consolación García-Lucerga, Elena Crehuá-Gaudiza, Francisco Núñez, Cecilia Martínez-Costa, and Cristina Blasco-Lafarga. 2020. «Multicomponent Exercise Training Combined with Nutritional Counselling Improves Physical Function, Biochemical and Anthropometric Profiles in Obese Children: A Pilot Study». Nutrients 12, no. 9: 2723. https://doi.org/10.3390/nu12092723