La doctora Mar Rey ofereix una conferència a la Nau sobre les dones en la ciència

La doctora en Farmàcia Mar Rey Bueno ha visitat, dimecres dia 18 d’abril, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València per impartir la conferència ‘De genealogies femenines o la ciència entre olles’, amb motiu de la publicació del llibre Evas alquímicas. Aquest acte s’emmarca dins de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

19 de d’abril de 2018

Imatge de la portada del llibre 'Evas alquímicas'.
Imatge de la portada del llibre 'Evas alquímicas'.

Els jardins botànics, els laboratoris d’anatomia o els laboratoris alquímics van ser llocs de saber, escenaris on va nàixer la ciència moderna, la ciència com es coneix en l’actualitat, basada en l’estudi directe i l’experimentació. Aquests escenaris estaven vetats a les dones, però això no significa que les dones no experimentaren. La història de la ciència ha sigut escrita per i per a homes, però cada vegada són més dones les que reescriuen la història i miren enrere per buscar models, dones que van ser silenciades sistemàticament i que van desaparèixer dels repertoris historiogràfics, però que van existir.

La doctora Rey parlarà de les dones en la història de la ciència o la “ciència entre olles”, com deia Juana de Asbaje, obligada a tancar-se en un convent jerònim de Nova Espanya, ja que no es concebia que una dona poguera viure sola, sense contraure matrimoni, dedicada exclusivament a les lectures i als seus escrits.

Mar Rey Bueno és doctora en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid i va rebre un premi extraordinari de doctorat amb una tesi dedicada a la terapèutica a la cort dels Àustria. A més està especialitzada en aspectes màgics i supersticiosos a l’Espanya de l’edat moderna, i és autora de deu llibres. A l’agost de 2017 va ser editora de ‘Leonora 1917’, monogràfic especial de la revista Studia Hermetica Journal, dedicat a commemorar el centenari del naixement de la pintora surrealista britànica Leonora Carrington. També ha sigut l’organitzadora de dues conferències internacionals: Lastanosa, art i ciència en el barroc (Osca, Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2007) i Chymia, Science and Nature in Early Modern Europe (San Lorenzo, El Real de l’Escorial, 2008).

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Altres Notícies