Dolçaines, tabalets i percussió en ‘Serenates’, hui a la Plaça del Patriarca

  • 7 de juliol de 2017
 
Dolçaines, tabalets i percussió en ‘Serenates’

Hui divendres, dia 7 de juliol, sonaran les dolçaines, els tabalets i la percussió amb el festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura fins a diumenge dia 9 de juliol. La Plaça del Patriarca acollirà l’actuació de les colles de dolçaines i percussió ‘La Socarrà’ de Xàtiva i de la Universitat de València, dirigides per Pere Molina i Gonzàlez. Aquest concert s’emmarca en la ‘Gran Fira de València’ gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València. El concert començarà a les 22.30 hores i l’entrada és lliure.

Normalment les colles de dolçaines i tabals interpreten música de carrer, però la particularitat en aquesta ocasió és què delectaran el públic amb música d’autor. En la primera part tocaran ‘Stàrracos’, de Carlos Pellicer Andrés (1971); ‘Un terròs d’argent’, de José Rafael Pascual-Vilaplana (1971) i ‘Raïm i fusta’, de Rafael Faus Uris (1966).

La segona part inclourà ‘Preludi’ de Ramon Garcia Soler (1971); ‘Somni andalús’, de Mario Roig Vila (1972); ‘Rosa dels vents’, de Antonio de la Asunción (1971) i ‘Tribut a Frank Sinatra’ de diversos autors.

La Colla de Dolçainers i Tabaleters ‘La Socarrà’ de Xàtiva, dirigida per Pere Molina i Gonzàlez, va nàixer ‘oficiosament’ a l’estiu de 1996. L’any 1997 es registraren legalment com a associació i des d’aleshores han participat en cercaviles, folies, albades, despertades, dansades, processons, animació de correfocs i entrades de moros i cristians. Han participat en diversos certàmens, com ara el Musicat d’Algemesí i el d’Altea, on han obtingut mencions i guardons.

Al maig de 2008, i per celebrar el desé aniversari de la Colla, van fer un espectacle innovador que nasqué amb el nom ‘Stàrracos. X anys de la Colla La Socarrà’ que es va estrenar al Gran Teatre de Xàtiva i es va representar en altres poblacions,  amb un gran èxit de públic i crítica, i el darrer any, i amb el mateix títol de ‘Stàrracos’.

La Socarrà ha organitzat festivals i diversos aplecs de colles i compartit escenaris, entre altres, amb la Colla ‘Malpassaet’ de Cocentaina i ‘Larraix’ del Campello, o Pep Gimeno ‘Botifarra’. Durant l’any 2017 i part del 2018, la Colla celebrarà el seu vintè aniversari amb nombrosos actes, concerts i espectacles.

L’any 2016, la Universitat de València encetà un nou projecte per a millorar la formació dels seus estudiants en la interpretació de música tradicional valenciana. Així naixia la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València, dirigida per Juan Ramon Martí i Chulià, amb l’objectiu de ser una agrupació estable, representativa i innovadora en el camp de la música tradicional, sempre des d’un vessant formatiu.

La Colla està formada per estudiants de la Universitat de València i realitza un assaig setmanal durant el curs acadèmic.

‘Serenates’ té la col·laboració de l’Ajuntament de València (regidories de Cultura, Festes i Joventut), la Diputació de València, l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i l’Institut Francès de València.