Dos treballs científics de la Universitat representaran Espanya en els premis de literatura gastronòmica Gourmand

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 d’octubre de 2022
 
(D’esquerra a dreta). Dalt: Nadia San Onofre, José Miguel Soriano i Carla Soler. Baix: Juan Francisco Merino, Inma Zarzo i Pietro Boselli.
(D’esquerra a dreta). Dalt: Nadia San Onofre, José Miguel Soriano i Carla Soler. Baix: Juan Francisco Merino, Inma Zarzo i Pietro Boselli.

La Universitat de València (UV) ha guanyat en dues categories, seguretat alimentària i dietes, en els Gourmand World Cookbook Awards per països, considerats els Òscar en literatura gastronòmica i periodisme, i que es van fer públics el 16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació. Els treballs competiran en les dues categories per al concurs internacional a la primavera del 2023.

El reconeixement es fa després d’haver competit amb altres universitats, centres de recerca i professionals del sector gastronòmic d’Espanya. El Food & Health Lab, que forma part de l’European Network of Living Labs [ENOLL], és un nou concepte de recerca centrat en la persona usuària, recolzant-se en la innovació oberta i els escenaris reals. Aquesta iniciativa contempla una sèrie d’actuacions per a la promoció de la salut, les estratègies d’alimentació saludable i sostenible, la intervenció nutricional i la millora de la qualitat de vida entre les dependències de la Universitat, a nivell local, nacional i internacional.

Pel que fa a la categoria guanyadora de seguretat alimentària, el premi nacional ha recaigut en el treball desenvolupat per adaptar una eina de l’Organització Mundial de la Salut titulada “les cinc claus per a la innocuïtat dels aliments” durant la pandèmia del COVID-19 i que ha servit com a eina en el marc de la indústria alimentària, serveis de restauració i a la casa. De fet, aquest treball apareix com a article destacat dins de l’editorial de revistas científicas MDPI.

El treball ha estat desenvolupat pel grup de José Miguel Soriano del Castillo, Merino Torres, Carla Soler i Nadia San Onofre, fet que ha afavorit un treball interdisciplinari de professorat de la Facultat de Farmàcia i de Medicina de la Universitat de València, i investigadors de l’Institut de Ciència dels Materials i de la Unitat Mixta de Recerca d’Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica-Institut de Recerca Sanitària La Fe-Universitat de València.

D’altra banda, i en la categoria de dietes, la selecció ha recaigut en la revisió històrica de les dietes d’aprimament des dels seus orígens fins a la dècada de 1950. I que actualment és un dels treballs amb més visualitzacions i que forma part de la tesi doctoral d’Inma Zarzo, que es va desenvolupar a través del clúster italoespanyol de Nutrició dirigit per Pietro Boselli, i pel Food & Health Lab de la Universitat de València.

El director dels dos treballs, José Miguel Soriano, ja es va alçar el 2016 amb el Gourmand World Cookbook Award amb la publicació titulada El gran libro de la horchata y de la chufa de Valencia que va ser el millor llibre del món en la categoria Best Non Alcoholic Book i la Gala del qual es va celebrar a Yantai (Xina).