Com es dissemina el coronavirus i mesures per a controlar-ho

El catedràtic de Medicina Preventiva i de Salut Pública de la Universitat de València i doctor en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat d'Harvard, José María Martín Moreno, explica de manera visual com s'estén el Covid-19 i quines accions són a la nostra mà per a frenar la seua expansió.

11 de d’abril de 2020

José María Martín Moreno
José María Martín Moreno

El catedràtic de la Facultat de Medicina, José María Martín Moreno, explica amb l'ajuda d'un vídeo elaborat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford (Califòrnia) com actua el coronavirus propagant-se entre la població i com podem evitar la seua propagació

Martín Moreno ens detalla que el virus que causa el Covid-19 és un nou coronavirus que es va identificarper primera vegada durant la investigació d'un brot a la ciutat de Wuhan, a la Xina. Per a evitar l'estigmatització que suposa associar el nom del virus o la seua malaltia amb la ciutat o país on va ser per primera vegada identificat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va batejar a aquesta afecció amb el nom de malaltia del coronavirus 2019 (COVID-19).

Es tracta d'una malaltia fonamentalment respiratòria que es pot propagar de persona a persona i el vídeo mostra de forma molt gràfica com s'ha anat propagant de persona a persona i saltant continents i grups poblacionals.

Transmissió de la malaltia
Encara que sembla més que probable que el virus que causa el Covid-19 haja sorgit inicialment d'una font animal, el catedràtic de la Universitat afirma que, en l'actualitat, el virus s'ha anat propagant de persona a persona. El virus es dissemina principalment entre les persones que estan en aglomeracions o en contacte pròxim unes amb altres (dins de metre i mig de distància), però no sols a través de les gotetes respiratòries que es produeixen quan una persona infectada tus o esternuda, sinó també en tocar una superfície o objecte que tinga el virus, Si després d'això la persona es toca la boca, el nas o els ulls, també pot infectar-se.

Grups més proclius a infectar-se i grups més vulnerables si són infectats
José María Martín Moreno exposa que el nou virus no afecta igual a tots els col·lectius. Així, existeixen persones que tenen un major risc d'infecció amb Covid-19. ‘I és lògic que això siga així en persones que són contactes pròxims d'algú que se sàpia que té el Covid -19, per exemple, treballadors del sector de la salut o membres de la llar’, afirma Martín Moreno. Altres persones amb un risc major d'infecció són les que viuen o han estat recentment en una àrea amb propagació en curs del Covid -19.

Quant als grups més vulnerables, són els constituïts per les persones majors i les que pateixen afeccions mèdiques preexistents com: hipertensió arterial, obesitat, diabetis, o patologia cardiovascular i cerebrovascular, a més dels pacients oncològics o baix tractament inmunosupresor.

Simptomatologia
Quan la persona s'infecta, a vegades roman asimptomàtica o té símptomes molt lleus, però en altres ocasions es presenta una malaltia respiratòria de lleu a greu que debuta amb els següents símptomes:
• febre
• tos seca
• dificultat per a respirar

Segons ens explica el catedràtic, en un percentatge baix dels pacients, alguns presenten pneumònia en tots dos pulmons, insuficiència de múltiples òrgans, complicacions greus i tot això pot conduir eventualment a la mort.

Consells per a la prevenció de la malaltia
Les persones es poden protegir de les malalties respiratòries prenent mesures preventives quotidianes:
• Evitar el contacte pròxim amb persones malaltes i les aglomeracions,
• Llavar-se sovint les mans amb aigua i sabó per almenys 20 segons. Alternativament, usar un desinfectant de mans que continga almenys un 60% d'alcohol si no hi ha aigua i sabó disponibles.
• Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans sense llavar.

A més, si eres tu qui presentes símptomes, cal no oblidar-se de cubrire-sela boca en tossir o esternudar (recordant que la “etiqueta respiratòria” requereix tossir en l'avantbraç o flexura del colze i no a la mà).

Període de confinament: Per què és necessari i com suportar-ho?
Davant l'extraordinari creixement exponencial de la corba epidèmica, es va veure la necessitat de fer tot el possible per a aplanar aqueixa corba en creixement i evitar el contagi comunitari. Això va motivar la declaració de l'estat d'alarma que va realitzar el Govern d'Espanya el passat 14 de març, incloent quarantenes generalitzades, suspensió d'aglomeracions com a esdeveniments esportius o festes i fires, l'aïllament en els habitatges o controls a les fronteres. Totes aquestes mesures buscaven que el sistema sanitari no col·lapsara per falta de recursos. La realització de les proves diagnòstiques PCR a tots els residents amb símptomes (per a concentrar més l'acció) i l'habilitació d'hotels medicalizados i pavellons habilitats a aquest efecte per a l'aïllament de casos assistits per personal sanitari, s'han plantejat també com a opcions útils. Com assevera Martín Moreno, ‘l'objectiu primordial és que els hospitals no es desborden i puguen així atendre de la millor manera possible als pacients infectats més greus, a més de pacients d'altres patologies que requereixen cures sense demora’.

Sobre com suportar aquest confinament, hi ha algunes senzilles accions que es poden realitzar com mantindre una actitud optimista i objectiva i no alimentar la por; dur a terme els hàbits adequats d'higiene i prevenció que recomanen les autoritats sanitàries; evitar parlar permanentment del tema; recolzar-se en la família i amics per a entre tots mantindre la calma; no sobreexposar-se a massa informació, sinó només a la qual siga fiable o contrastada, sense contribuir a donar difusió a faules i notícies falses; intentar fer vida tot el “normal” que resulte possible; i ‘segueix els teus estudis o el teu ensenyament aprofitant l'aula virtual i les plataformes que ens ofereix la nostra Universitat de València’, recorda José María Martín Moreno.

Solucions en l'horitzó
Encara que en l'actualitat no existeix una vacuna o tractament que protegisca de manera demostrada i eficaç contra el Covid-19, puntualitza el catedràtic de la Universitat, si estan en marxa múltiples estudis que segur donaran el seu fruit. Mentrestant, la millor manera de previndre infeccions és prendre mesures preventives quotidianes, com les a dalt explicades finalitza José María Martín Moreno.