L’Escola Europea Lluís Vives de la UV analitza les profundes transformacions econòmiques i geopolítiques en dos col·loquis a La Nau
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la UV organitza aquesta setmana dos debats per interpretar, amb amplitud de mires, el present i les seues profundes transformacions econòmiques i geopolítiques amb motiu de la publicació de dos recents assaigs: ‘The Poverty of Economics: The Philosophical Anatomy of an Empty Rationality’, de Manuel Sanchis i Marco, i ‘La era de la revancha’, d’Andrea Rizzi. Se celebraran dimecres 21 i dijous 22 de maig, respectivament, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a les 18 hores. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.
21 de de maig de 2025
Dimecres 21 es presentarà ‘The Poverty of Economics: The Philosophical Anatomy of an Empty Rationality’, un llibre que persegueix reconciliar millor la ciència econòmica amb la idea de justícia, que és la primera virtut de qualsevol institució social, d’acord amb Rawls. Amb aquest fi, aquest text proporciona el marc analític necessari per a concebre una economia justa. Mentre que la noció actual d’economia afavoreix l’economia de l’extorsió, aquest assaig proposa un model que transcendeix la relació canònica de Lionel Robbins entre fins i mitjans. Un volum que reivindica una noció més completa de racionalitat que la de Robbins, perquè incorpora una àmplia gamma d’atributs humans, i defensa que les decisions econòmiques s’han de justificar amb raons adequades i bones, com reclama Rescher, perquè tant els mitjans com els fins requereixen una deliberació racional.
El debat estarà presentat per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la UV, i comptarà amb la participació de Jesús Conill, catedràtic Emèrit de Filosofia Moral de la UV; Isabel Giménez, directora general de la FEBF; Fernando Mut, arquitecte i urbanista; Guillermo Quintás, professor titular de Filosofia Moderna i Contemporània de la UV, i l’autor del llibre, Manuel Sanchis i Marco, professor titular d’Economia Aplicada de la UV.
D’altra banda, dijous 22, es realitzarà un col·loqui amb motiu de la publicació de ‘La era de la revancha’, d’Andrea Rizzi, amb la participació del mateix autor, que és corresponsal d’Assumptes Globals d’EL PAÍS; Adela Cortina, catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València i Ferran Bono, periodista d’EL PAÍS.
Davant l’angoixa i el desconcert pel rumb d’un món que canvia a tota velocitat, aquest text situa, aclareix i planteja escenaris de futur. El món es precipita en una nova i turbulenta època marcada per polsos entre potències i entre classes, i aquest assaig suposa una eina de reflexió sobre tot això. Els ressentiments acumulats i el canvi de les relacions de força encoratgen el desafiament dels règims autoritaris com Rússia i la Xina a l’hegemonia occidental; mentrestant, en les democràcies, el descontentament de les classes més desfavorides dona ales als populismes. ‘La era de la revancha’ és un retrat de la gènesi, la interacció i l’esdevenir d’aquests corrents que conflueixen en un perillós remolí a través de profundes reflexions.