L’escriptora Belén Gopegui imparteix una conferència a l’Institut de Drets Humans

L’escriptora Belén Gopegui va impartir una conferència dimecres, 11 d’abril, en el marc del programa d’activitats del Màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional que organitzen l’Institut de Drets Humans i la Facultat de Dret de la Universitat de València. La conferència portava com a títol ‘El resto no notado: la red en tres novelas’.

12 de d’abril de 2018

Belén Gopegui. Foto: Mauricio Retiz
Belén Gopegui. Foto: Mauricio Retiz

El títol procedeix de la idea, explica l’escriptora, que “res no té sentit per si mateix, sinó que cada figura, estructura o situacióha de tindreel seu fons: la resta no notada”. L’escriptura de novel·les, afegeix, és una de les maneres que tenim d’accedir a aquesta "resta no notada" del món que ens envolta. “En la xarrada abordaré la xarxa (internet) com unafigura el fons de la qual he procurat fer notar en les meues tres últimes novel·les amb tres enfocaments diferents: Acceso no autorizado, El comité de la nochei Quédate este día y esta noche conmigo”. Per a l’autora, “són narracions no sobre la xarxa, sinóamb la xarxa o de la xarxa que d’alguna manera aborden diferents etapes i diferents configuracions imaginàries del ciberespai”.

Acceso no autorizadoés un thriller politicoinformàtic amb un hacker i una vicepresidenta de govern com a protagonistes, amb xarxes personals que s’estableixen en el món digital. L’argument d’El comité de la nochese centra en dues dones que en la trentena lliuren una batalla contra el tràfic i la compravenda de sang. Quédate este día y esta noche conmigoés una novel·la que posa en valor el mèrit i la intimitat per a valorarl’ésser humà enfront de Google i el negoci d’aquesta multinacional de la informació contraposada a la intimitat i el secret.

El programa del Mástert en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional de la Universitat de València, que dirigeixen les professores Cristina García Pascual y Rosario Serra, ha rebut la Menció d’Excel·lència del Ministeri d’Educació, que a Espanya només han obtingut huit màsters d’àmbit jurídic.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) ha posat en marxal’any 2018 un ampli programa d’activitats, coincidint amb la celebració del setantaaniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Creat l’any 2005, l’IDH-UV forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diversesuniversitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universitat Carles III de Madrid.

Altres Notícies