Un estudi reforça la hipòtesi de la clau genètica per a un envelliment saludable i obri portes a futures estratègies terapèutiques
- Gabinet de Premsa
- 21 de març de 2025

Els resultats de la investigació, realitzada per la Universitat de València i l'INCLIVA i que es basa en estudis previs en centenaris, acaben de publicar-se en la prestigiosa revista Science Advances. Segons l'estudi s’estima que el 2050 la meitat de la població europea de més de 65 anys tindrà fragilitat, síndrome geriàtrica que es tradueix en major dependència i menor qualitat de vida, o discapacitat.
Un estudi de la Universitat de València (UV) i de l’Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic Universitari de València, reforça la hipòtesi que certs mecanismes genètics contribueixen a un envelliment saludable i obri portes a futures estratègies terapèutiques.
Els resultats acaben de publicar-se en la prestigiosa revista Science Advances, en l'article ‘Bcl-xL overexpression in T cells preserves muscle mitochondrial structure and function and prevents frailty in old mice’, liderat pels investigadors José Viña i Consuelo Borrás, catedràtics de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i membres de l'INCLIVA.
“En estudis previs, vam identificar una possible clau genètica per a un envelliment saludable. Ací demostrem que la sobreexpressió de la proteïna Bcl-xL en ratolins millora la funció dels limfòcits T, redueix la inflamació i protegeix la integritat mitocondrial en els músculs, retardant així la fragilitat associada a l’edat. Aquest descobriment es basa en estudis previs en centenaris (model d'envelliment exitós), els quals mostren una major expressió natural de Bcl-xL en les seues cèl·lules immunitàries en comparació amb octogenaris”, expliquen les doctores Consuelo Borrás i Cristina Mas-Bargues, també participant en la publicació.
“En un següent pas, es podria explorar si Bcl-xL també influeix en la lluita contra les malalties relacionades amb l’envelliment, com la sarcopenia, el deteriorament immunològic, o les malalties neurodegeneratives, que afecten la qualitat de vida de milions de persones majors. Aquests descobriments representen un avanç significatiu cap a estratègies per a un envelliment més saludable”, afig el professor José Viña.
En 2050 més fragilitat
S’estima que per al 2050 la meitat de la població de la Unió Europea de més de 65 anys serà fràgil o fins i tot presentarà discapacitat. La fragilitat és una síndrome geriàtrica que es defineix per la presència de tres de cinc característiques (debilitat muscular, lentitud en la marxa, baixa activitat física, esgotament o fatiga i pèrdua de pes involuntària) i es tradueix en major dependència i disminució de qualitat de vida que, si no es preveu o es tracta, augmenta el risc de discapacitat i hospitalització.
Aquestes estimacions indiquen que l’impacte personal, mèdic, social i econòmic de la discapacitat s’està convertint, o ja s’ha convertit, en un problema important i, alhora, en una oportunitat per a la societat actual. Una persona anciana robusta requereix només 900 euros a l’any, mentre que una persona dependent necessita més de 14.000 euros, 16 vegades més.
La publicació de Science Advances demostra que la sobreexpressió de la proteïna Bcl-xL en cèl·lules T millora la resposta immunitària i preserva la integritat mitocondrial en el múscul, alentint així la fragilitat associada a l’envelliment. Utilitzant un model de ratolí transgènic amb sobreexpressió de Bcl-xL en cèl·lules T (similar als centenaris), es van analitzar els efectes d’aquesta proteïna en diferents etapes de la vida, des de la joventut fins a la vellesa avançada. Per a això, es va avaluar la composició corporal, el rendiment físic i la funcionalitat mitocondrial, a més de realitzar estudis sobre la regeneració muscular i l’equilibri del sistema immunològic.
Els ratolins van ser dividits en quatre grups d’edat (jóvens, adults, majors i molt majors) i es van realitzar anàlisis metabòliques, tests de força i resistència i estudis de fragilitat. Es van aïllar cèl·lules T de la melsa d'aquests animals per a caracteritzar els diferents subtipus cel·lulars i mesurar els processos d'apoptosi i autofàgia amb l'edat. A més, es van estudiar els efectes de la sobreexpressió de Bcl-xL en la regeneració muscular després d'una lesió induïda amb BaCl₂, i es va utilitzar immunohistoquímica per a avaluar la infiltració de limfòcits T reguladors en el múscul.
Aquest projecte derivat de l’estudi genètic dels centenaris va començar el 2010, amb una primera publicació a la prestigiosa revista Aging. Seguidament, aquests descobriments van ser validats en diferents models d'envelliment: cèl·lules en cultiu in vitro, en el cuc C. elegans, en la mosca D. melanogaster, i finalment en el ratolí M. Musculus. A dia de hui l'estudi està finalitzat i el termini d'execució completat.
Referència de l’article:
Mas-Bargues C, Román-Domínguez A, Sanz-Ros J, Romero-García N, Huete-Acevedo J, Dromant M, Cuervo AM, Borrás C, Viña J. Bcl-xL overexpression in T cells preserves muscle mitochondrial structure and function and prevents frailty in old mice. Sci Adv. 2025 Mar 21;11(12):eadr1378. doi: 10.1126/sciadv.adr1378. Epub 2025 Mar 19. PMID: 40106552.