Un estudiant valencià d'Estalmat, el més jove en guanyar la fase nacional de l'Olimpíada Matemàtica

  • Gabinet de Premsa
  • 1 d’abril de 2019
 
Rafael Crespo i Leonardo Costa
Rafael Crespo i Leonardo Costa

Leonardo Costa, del col·legi Santa Creu de Mislata, s'ha convertit en la persona més jove en conquistar el primer lloc en una fase nacional de l'Olimpíada Matemàtica Espanyola (OME).

Les olimpíades de batxillerat, organitzades per la Reial Societat Matemàtica Espanyola, es dirigixen a estudiantat de Batxillerat, encara que excepcionalment es convida a alumnat preclar d'últims cursos de l'ESO. La selecció comença per districtes universitaris (fase local) passant després a la fase nacional. A la Comunitat Valenciana l'equip és de 6 persones. Enguany estava format per Ferran Talles (Altea), Leonardo Costa (Mislata), Abel Doñate (Elda), Javier Nistal (Alcante), Héctor Sanchis (València) i Roberto Vergara (Castelló).

La fase nacional s'ha celebrat aquest cap de setmana a Ourense i en ella s'han repartit sis medalles d'or, dotze de plata i díhuit de bronze entre les 78 persones seleccionades de tota Espanya. Els representants valencians van obtindre un or, el de Leonardo Costa; i dos plates, les de Javier Nistal i Héctor Sanchis. Les persones participants que han aconseguit l'or conformen l'equip que representarà a Espanya en l'Olimpíada Matemàtica Internacional (IMO 2019) que se celebrarà en Bath (Regne Unit) al juliol.

Leonardo Costa, alumne de quart de l'ESO, és la persona més jove en aconseguir el primer lloc (primer or) absolut en una Olimpíada Matemàtica. Cal recordar que fa dos anys, un altre valencià Rafah Hajjar Muñoz (Casinos, 1999) va obtindre l'or en les Olimpíades Matemàtiques de 2017, convertint-se així en el primer valencià que aconseguia aquest guardó en aquest segle.

Els dos, juntament amb Nistal, Cortés i Doñate s'han format en el projecte Estalmat d'Estímul del Talent Matemàtic de la Universitat de València, on van començar amb 12 anys. El projecte està dirigit des de fa tretze anys per Rafael Crespo, exdegà i professor de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat. Per Estalmat han passat ja 300 persones; enguany se seleccionarà, durant el mes de maig, a la tretzena promoció.

Més informació: