EUCOTAX: la Universitat de València, amb l’elit mundial del dret fiscal

  • 10 de maig de 2017
 
D’esquerra a dreta: Leopoldo Parada, investigador a l’Institut Max Planck de Munic; els estudiants del Grau de Dret Alejandro Guillem Gallego, Antonio Peiró Mora i Arturo López Peiró; i els professors Carmen Uriol Egido i Alfredo García Prats.
D’esquerra a dreta: Leopoldo Parada, investigador a l’Institut Max Planck de Munic; els estudiants del Grau de Dret Alejandro Guillem Gallego, Antonio Peiró Mora i Arturo López Peiró; i els professors Carmen Uriol Egido i Alfredo García Prats.

ANNA BOLUDA. Un equip format per estudiantat i professorat de la Facultat de Dret de la Universitat de València ha participat en l’EUCOTAX Wintercourse (European and American Universities COoperating on TAXes), un certamen anual en el qual participen tretze universitats europees i dels Estats Units per tal d’aprofundir en estudis de matèria tributària des d’una perspectiva internacional i comparada. És a dir, es tracta d’un certamen col·laboratiu on, sobre un tema concret de dret fiscal, que canvia cada any, estudiantat i professorat posen en comú les situacions en els seus països d’origen i elaboren documents d’anàlisi conjunts.

“Aquest és el segon any que la Universitat de València ha participat en el certamen, després d’un procés de selecció molt rigorós per acceptar la nostra candidatura”, explica Alfredo García, catedràtic de Dret Financer i Tributari, titular de la Càtedra Jean Monnet EU Tax Law and Policy de la Universitat de València i coordinador ací del programa EUCOTAX Wintercourse. “Per als estudiants és una experiència formidable i, a més, és un certamen de gran prestigi mundial, formar part del qual com a Universitat de València ens interessa moltíssim”.

El certamen, que es realitza des de fa vint-i-cinc anys i s’allarga tota una setmana, s’ha celebrat enguany a Zuric del 20 al 27 d’abril i ha reunit un centenar d’estudiants i prop d’una trentena de professors. El tema triat eren els reptes de la legislació tributària en el món globalitzat. A més de la Universitat de València, hi han participat la Universitat de Georgetown (Estats Units), Tilburg (Països Baixos), la Catòlica de Lovaina (Bèlgica), la Panteó-Sorbona de París (França), la Luiss Guido-Carli (Itàlia), Corvinus (Hongria), Edimburg (Regne Unit), Lodz (Polònia), Varsòvia (Polònia), Osnabrück (Alemanya), Uppsala (Suècia), WU de Viena (Àustria), Zuric (Suïssa) i la Universitat de Barcelona.

Tot un curs de preparació i Treball de Fi de Grau

La participació de l’estudiantat de la Universitat de València s’inicia el mes de setembre, a principi de curs: “Fem una convocatòria per als interessats, d’entre els estudiants de Dret, els dobles graus que inclouen Dret o màsters relacionats amb aquest àmbit”, explica el coordinador del programa. Un requisit imprescindible és tindre un bon nivell d’anglés, “perquè tot el treball es realitza en aquesta llengua, i cal expressar-se correctament tant per escrit com de manera oral”.

Una vegada seleccionats els tres estudiants participants, s’inicia una etapa de preparació dels diversos temes: cadascú s’encarrega d’un subtema concret (n’hi ha sis en total) i elabora un informe de caire nacional que és el que després exposarà en la trobada internacional. El treball que realitzen dins del programa EUCOTAX Wintercourse pot servir, també, com a Treball de Fi de Grau o Treball de Fi de Màster.

“Vaig veure la convocatòria per casualitat i em va semblar molt interessant, és una gran oportunitat per a conéixer el dret fiscal d’altres llocs del món”, diu Arturo López Peiró, estudiant de quart del Grau de Dret i un dels participants d’enguany. “I la veritat és que he aprés molt, tant mentre elaborava el document escrit com en les sessions de preparació per a l’exposició oral. M’ha servit com a Treball de Fi de Grau però, de fet, és una faena que va molt més enllà del que se sol fer per al TFG i, a més, es fa en anglés”.

“A mi em va resultar atractiu que se celebrara a Zuric, que és un dels centres financers més importants del món, i que estiguera centrat en fiscalitat internacional, que és al que jo em vull dedicar”, afirma Antonio Peiró, també estudiant de l’últim curs de Dret i un altre dels participants.

Durant el procés, a més, es realitzen diversos seminaris específics “impartits pel professorat de l’àrea o per persones que convidem de l’administració o de despatxos professionals”, diu Alfredo García, el coordinador del programa. Als seminaris poden assistir també els sol·licitants que no van ser seleccionats però que tenen interés en la matèria que s’hi explica.

Participants en el certamen

 

Una setmana a Zuric

En el certamen EUCOTAX Wintercourse es presenten durant una setmana les ponències nacionals sobre cadascun dels sis subtemes, s’identifiquen els trets comuns, les disparitats i els possibles conflictes entre les situacions fiscals dels diferents països i, a partir d’això, cada grup de treball, amb un representant per país, elabora un informe comú que es presenta al final del certamen a la resta de participants. “Els estudiants coneixen altres cultures jurídiques, altres maneres de plantejar el dret i, a més, és una setmana d’activitat intensa en què arriben a fer molt bones relacions amb altres participants”, destaca Alfredo García.

“El meu subtema eren les llibertats i els drets fonamentals i constitucionals en l’àmbit fiscal”, diu Arturo López Peiró. “Tots els membres del meu grup van exposar la legislació dels seus països i em van sobtar, per exemple, les diferències en el tractament fiscal de les esglésies a països com Alemanya, on cadascú paga directament i en funció de la religió a la qual pertany, no a través de l’Estat ni mitjançant ajudes indirectes com passa en altres llocs”. El tema d’Antonio Peiró era la legislació fiscal i les influències internacionals, “i a més del que duia preparat, també vaig haver de respondre moltes preguntes per part dels professors del grup”. La resta de dies cadascú va treballar amb els participants de les altres universitats que havien abordat el mateix tema. “Es treballa molt dur, és una setmana intensa, però és sens dubte una de les millors experiències de la meua vida”, diu Antonio Peiró. “A més, s’ha d’intentar fer una presentació final original, amb vídeos o fins i tot un toc d’humor per a fer-ho més amé”.

Una experiència que marca el futur

“És una experiència brutal. No només per tot el que he aprés en matèria fiscal, també pel que t’aporta treballar uns dies colze a colze amb gent molt diversa i amb diferents maneres de pensar, a mi m’ha obert els ulls i ara aprecie molt més el valor de la diversitat”, diu Arturo López Peiró, que l’any que ve s’especialitzarà amb un doble màster d’accés a l’advocacia i assessoria fiscal a empreses. “A mi aquest tema em sembla apassionant, i haver participat en aquest projecte m’ha acabat de convéncer que és això el que vull fer”.

Antonio Peiró també farà un doble màster d’accés a l’advocacia i d’assessoria fiscal, una decisió reforçada després del certamen. “Des del punt de vista acadèmic, tot el que he aprés no té preu. Des del punt de vista del meu futur professional, m’ha permés conéixer el que serà el dret fiscal que s’aplicarà en els pròxims anys i, a més, ara compte amb una sèrie de contactes directes de persones que treballen en consultores i grans despatxos professionals de tota Europa”.

En alguna ocasió, a més, la participació en EUCOTAX Wintercourse pot donar peu a oportunitats de treball. “Tot i que oficialment no forma part del programa, de vegades els patrocinadors, que són grans empreses consultores internacionals, en veure l’actuació dels estudiants els ofereixen participar posteriorment en processos de selecció de personal”, explica Alfredo García.

L’any que ve l’EUCOTAX Wintercourse se celebrarà a Edimburg i versarà sobre l’autonomia fiscal del Estats en un marc de competitivitat. Per als pròxims anys està previst que alguna edició, encara per determinar, se celebre a la Universitat de València.