Eugenio Coronado, doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de Bretanya Occidental (UBO)

  • Fundació Parc Científic
  • 22 de febrer de 2018
 
Eugenio Coronado

El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València Eugenio Coronado ha estat investit (dijous 22 de febrer) doctor ‘honoris causa’ per la Université de Bretagne Occidental (UBO), a Brest (França). El seu nomenament pretén reconéixer la notable influència científica de Coronado en un dels eixos de recerca de la institució acadèmica francesa: els materials moleculars.

Eugenio Coronado és un dels químics espanyols més influents del panorama científic internacional. Centrat en el disseny i la síntesi de nous materials moleculars amb propietats magnètiques, elèctriques i òptiques, el seu treball compta amb finançament d’excel·lència, com ara una Advanced Grant i una Proof of Concept, ambdues del Consell Europeu de Recerca (ERC).

En la seua llarga trajectòria investigadora destaquen principalment dos assoliments científics en els camps de la nanociència, la nanotecnologia i el magnetisme molecular. El seu equip va dissenyar els primers materials moleculars on coexisteixen magnetisme i conductivitat elèctrica, propietats d’interés tecnològic. A aquesta troballa, publicada en Nature el 2000, se li uneix el disseny de nanoimants moleculars que actuen com a memòries magnètiques i presenten efectes quàntics. Ambdues línies obrin interessants possibilitats d’aplicació en l’Espintrònica Molecular i en les noves tecnologies quàntiques.

El nomenament de Coronado com a doctor honoris causa per la UBO ha sigut impulsat pel Laboratoire de Chimie, Electrochimie Moléculaires et Chimie Analytique (CEMCA-CNRS/UBO). El químic Smail Triki, investigador en aquest centre i col·laborador de Coronado en diversos projectes, pronunciarà la laudatio en l’acte d’investidura.

Eugenio Coronado, que va començar la seua carrera investigadora a Estrasburg, ha col·laborat amb diverses universitats i centres de recerca francesos, com la Universitat de París Sud, la Universitat de París VI, la Universitat de Versalles-Sant Quentin o el CNRS-Thales, i ha ocupat durant dos anys una de les càtedres internacionals Blaise Pascal, esment científic orientat a atraure investigadors estrangers de prestigi internacional als centres de recerca d’Île-de-France.

Coronado realitza la major part del seu treball a l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, al Parc Científic, un centre que dirigeix des de la seua creació el 2000. A més d’atresorar guardons com ara el Premi Rei Jaime I, el Premi Nacional de Química, o el Premi Nacional Rei Joan Carles I, entre altres, el seu nom apareix en els crèdits de destacats organismes científics de tot el món, com ara l’Institut Europeu de Magnetisme Molecular del qual és director.

Més informació: