L'exposició 'Espècies, l'univers del sabor / Especias, el universo del sabor' descobreix el món ocult de les herbes culinàries i medicinals

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 10 de febrer de 2023
 
Exposició 'Espècies, l'univers del sabor'
Exposició 'Espècies, l'univers del sabor'

La mostra està organitzada conjuntament per la Universitat de València i la Universitat d'Alacant i es pot visitar a la sala José Puche del Palau Cerveró del 9 de febrer al 21 de juliol, en horari de 9.00 a 20:00h de dilluns a divendres.

L'exposició realitza un repàs per la importància que les herbes culinàries i les espècies han tingut en la nostra història i els grans beneficis que es poden extraure d'elles. 'Espècies, l’univers del sabor/Espècies, l'univers del sabor'. La mostra ha estat organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d'Alacant i ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Interuniversitari López Piñero.

'Espècies, l’univers del sabor/Espècies, l'univers del sabor' va ser inaugurada el dijous, 9 de febrer al Palau Cerveró amb la presència prevista de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i el director de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic, Josep Bernabeu-Mestre.

La mostra, a través d'un format sensorial i viu, amb taules didàctiques i plantes naturals, ens transporta a èpoques mil·lenàries. De manera didàctica ens ensenya com, malgrat la seua aparença insignificant, la seua minsa grandària i l'escàs valor econòmic que posseeixen hui dia, les espècies han tingut gran poder a l'hora d'influir en la nostra història. A més d'aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, impulsat la conquesta de territoris, provocat guerres i transformat els nostres hàbits socials.

El comissariat està format pel catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat d'Alacant Josep Bernabeu i per la coordinadora de la Càtedra Carmencita i escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz. Segons assenyalen els comissaris, les herbes culinàries i les espècies “no sols han sigut i són emprades per a un ús exclusivament culinari, també posseeixen un gran valor cosmètic i medicinal”. A més, indiquen que la mostra pretén posar en valor el curiós i desconegut món que les embolica.

L'exposició ha comptat amb l'assessoria científica del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) i de l'Estació Biològica i Jardí Botànic dels Torretes de la localitat alacantina d'Ibi, que dirigeix el professor de la Universitat d'Alacant Segundo Ríos.

Dissenyada per Rocamora, Disseny i Arquitectura, l'exposició posa de manifest el compromís de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic amb la sostenibilitat, ja que està íntegrament elaborada amb cartó reciclat i ha rebut l'esment al millor muntatge d'una exposició efímera, transportable i itinerant en els Premis Nacionals Emporia d'Arquitectura.

La visita seguint un codi QR, pot realitzar-se en valencià, castellà i anglés i el catàleg de la mateixa es troba allotjat en la pàgina www.catedracarmencita.ua.es