Exposició a Jaca de la professora de la Universitat María Gómez sobre la ruta del Sant Calze

  • Gabinet de Premsa
  • 29 de març de 2021
 
Alfonso Salillas (gerent de Turismo de Aragón), María Gómez, i el coronel Francisco Rubio, director del Castillo de San Pedro
Alfonso Salillas (gerent de Turismo de Aragón), María Gómez, i el coronel Francisco Rubio, director del Castillo de San Pedro

La Ciutadella de Jaca ha inaugurat aquest dilluns (29 de març) l’exposició de pintura i escultura ‘Jacetania. Ruta del Conocimiento. Camino de la Paz’, de la professora de la Universitat de València María Gómez. La mostra podrà visitar-se fins al 9 de maig i posteriorment arribarà a altres ciutats.

L’exposició és el punt de partida d’un projecte cultural internacional molt més ampli, de caràcter itinerant i vocació internacional, que començarà a Espanya i està previst que es desenvolupe, en els pròxims anys, per altres punts d’Europa, Llatinoamèrica i Orient Mitjà, amb el fil conductor del ‘Camino del Santo Grial, Ruta del Conocimiento, Camino de la Paz’.

La mostra de María Gómez s’emmarca en les accions que desenvolupa des de 2002 l’Asociación Cultural Camino del Santo Grial per a la posada en valor, la promoció i la projecció de la ruta que formen els llocs pels quals va passar el calze, com a element vertebrador del territori i recurs de desenvolupament social, cultural i econòmic per a aquests pobles.

La Jacetania, amb Jaca com a bressol del Regne d’Aragó, va ser una comarca d’una importància crucial en la història d’Aragó. Terres on va ser custodiat, amagat i defensat, durant segles, el Sant Calze, la relíquia més buscada de tot l’Edat Mitjana Occidental, que des de Roma va arribar a aquesta comarca per ordre de Sant Llorenç i es conserva des de 1437 en la Catedral de València.

Aquest 2021, en el segon Any Jubilar del Sant Calze de la Catedral de València, la rellevància del camí que, per terres aragoneses, va recórrer l’enigmàtica relíquia cobra més sentit que mai. I més que mai, La Jacetania es reivindica com a Territorio Grial.

María Gómez és professora del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Reconeguda com la principal experta europea en restauració de pintures cremades, assessora del Comité Científic del Reial Monestir de Santa María de Sijena (Osca) i vicepresidenta de la Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Calze, és l’alma mater de l’exposició internacional ‘Jacetania. Ruta del Conocimiento. Camino de la Paz’.

Des de 1991, l’aragonesa María Gómez ha realitzat la restauració d'un important nombre de pintures greument cremades en la Catedral de València, així com en la localització i troballa d'obres d’art desaparegudes des de la Guerra Civil de 1936, entre altres importants treballs. La seua àmplia i prestigiosa trajectòria la situa com una de les principals expertes en recuperació d'art cremat a nivell internacional, la qual cosa la va portar a ser proposada per a restaurar pintures cremades en l'incendi de la catedral parisenca de Nôtre Dame, en 2019.

 ‘Jacetania. Ruta del Conocimiento. Camino de la Paz’ presenta una col·lecció de pintures i dibuixos inèdits realitzats expressament per a aquesta mostra, en els quals prenen protagonisme els principals enclavaments en els quals el Sant Calze va estar custodiat. Entre ells, Bailo, Sasabe, Siresa y San Juan de la Peña, sense oblidar Jaca, capital de la Jacetania, i altres pobles i espais pròxims amb un important patrimoni històric, cultural i natural, on també va estar amagat el greal, com Yebra de Basa.

A més, aquesta sèrie es completa amb recreacions de la relíquia vista a través de diversos estils pictòrics, recreant noves formes de l'objecte, on el figuratiu es reconverteix en estils avantguardistes i en una interpretació molt personal.

Finalment, un conjunt escultòric compost per peces en gran format completa la mostra, en una sorprenent exposició que es converteix en un homenatge al Sant Calze, Jaca i La Jacetania i al seu patrimoni històric i cultural en un marc únic: el Castillo de San Pedro.

Arxivat en: Història de l'Art