L'exposició “Pioneres” del Projecte Meitner mostra el llegat de científiques de la física nuclear i de partícules

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de maig de 2023
 
exposició

El Projecte Meitner de divulgació de ciència i gènere de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), llança per primera vegada en format presencial una exposició sobre pioneres de la física nuclear i de partícules. La mostra compta amb la col·laboració de l'artista italiana Mónica Mura i reflecteix el llegat d'algunes de les científiques nuclears més grans a través d'una selecció d'imatges, textos i vídeos.

L'exposició reuneix les obres guanyadores i seleccionades de les tres edicions celebrades del concurs Express-Arte ConCiencia i compta amb una col·lecció d'obres pròpies de l'artista. Ambdues parts estan diferenciades i s'exposaran en dos espais diferents, un de pertanyent a la Universitat de València i un altre al CSIC, amb l'objectiu de crear un diàleg d'anada i tornada entre les dues localitzacions i reflectir la naturalesa mixta de l'IFIC i compta amb el suport de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València.

La primera part de l'exposició, que engloba les obres guanyadores del concurs i compta amb una peça de Lise Meitner creada per Mónica Mura, està ubicada a l'entrada del Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València. La segona part de l'exposició compta amb una col·lecció d'obres produïdes per Mónica Mura sobre grans dones de la física nuclear i de partícules, i és a la Casa de la Ciència del CSIC. Les dues parts de l'exposició estan disponibles fins al 30 de juny del 2023.

Com a activitats paral·leles a l'exposició, el pròxim 7 de juny s'oferirà la projecció del documental Picture a Scientist a les 19h a la Casa de Ciència del CSIC. En acabar, s'oferirà una taula rodona per convidar al debat amb el públic formada per personal investigador de l'IFIC, CSIC-UV.

A més, des de Projecte Meitner s'està impulsant la itinerància de l'exposició i està generant material divulgatiu per continuar impulsant i visibilitzant aquest projecte d'art, ciència, igualtat i educació adreçat a centres educatius, associacions o entitats interessades a acollir-la.

 

Projecte Meitner

L'exposició “Express-Art ConCiencia - Pioneras” està emmarcada a la iniciativa de divulgació “Projecte Meitner. Recordant Lise Meitner”, un projecte impulsat per l'Institut de Física Corpuscular que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, pertanyent al Ministeri de Ciència i Innovació.