L'exposició “Tests Psicològics a Espanya: 1920-1970” s'inaugura en la Facultat de Psicologia

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 3 d’octubre de 2017
 
L'exposició “Tests Psicològics a Espanya: 1920-1970” s'inaugura en la Facultat de Psicologia
Participants en l'acte d'inauguració de l'exposició. Autor: García Poveda (El flaco).

El passat dilluns 2 d'octubre va arribar aquesta mostra itinerant a la Universitat de València on romandrà exposada fins al 17 de desembre. Aquesta exposició arreplega, a través dels tests i dels seus autors, el sorgiment, desenvolupament i consolidació de la Psicologia a Espanya al llarg de 50 anys.

L'acte d'inauguració es va celebrar el passat dilluns 2 d'octubre a les 12:00 hores en la Facultat de Psicologia de la UV i va comptat amb la presència de les comissàries, i professores de la Universitat Complutense de Madrid, Isabel Calonge i Ana Calles; la degana de la Facultat de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid, Nieves Rojo; el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, Francisco Santolaya; la degana de la Facultat de Psicologia de la UV, María Dolores Sancerni; i la vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat, María Vicenta Mestre.

Després d'haver sigut exposada en les universitats Complutense (UCM), Autònoma (UAM), i UNED de Madrid, la mostra itinerant ha arribat a la Universitat de València gràcies a la coordinació de la professora i vicedegana de la Facultat de Psicologia de la UV, Inmaculada Fuentes. Un trasllat a València que ha sigut organitzat per la Facultat de Psicologia i el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial.

L'exposició comença en 1920, any en el qual sorgeix l'interès en el diagnòstic psicològic en àmbits rellevants en eixos moments com el treball en xiquets amb discapacitat intel·lectual, l'orientació professional i la selecció de personal. De manera que aquesta mostra presenta l'àmplia col·lecció de tests que van començar a utilitzar-se en les primeres dècades del segle XX, realitzant un recorregut per l'evolució de tals instruments d'avaluació psicològica durant els 50 anys que comprèn la mostra. Els fons de l'exposició procedeixen de la Facultat de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid i de diverses col·leccions privades.

L’exposició està organitzada en dues sales, el Hall i la Sala acristallada de la Facultat de Psicologia. En la primera sala s'exposen els primers tests d'intel·ligència. Es tracta de tests d'aplicació individual dirigits sobretot a xiquets. Malgrat les dificultats, sorprèn observar els nombrosos tests que eren coneguts i utilitzats a Espanya abans de 1936 i en la postguerra. En la segona sala es presenten els tests col·lectius d'aptituds específiques: espacials, rapidesa perceptiva i mecànica, coordinació i destresa, i administratives utilitzats en l'Orientació i Selecció Professional. En aquesta mateixa sala es poden veure també diverses tècniques projectives i qüestionaris de personalitat.

La professora Inmaculada Fuentes (Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics) va destacar que la mostra “ofereix a la comunitat universitària, i a la societat valenciana en general, una interessant visió dels primers tests psicològics utilitzats en el nostre país i les seues principals aplicacions”. A més, la vicedegana va explicar que l'exposició s'integra dins d'un projecte d'innovació educativa de la Facultat de Psicologia titulat “Vine, Mira i Veu. Instruments d'avaluació en psicologia”, amb el qual es pretén aproximar a tot l'alumnat de Psicologia als aspectes històrics i aplicats de l'avaluació psicològica contemplats en la mostra.

Més informació: