Les exposicions sobre Patrimoni i Festes arriben a Sagunt i l’Eliana

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 2 de març de 2018
 
Les exposicions sobre Patrimoni i Festes arriben a Sagunt i l'Eliana

La mostra ‘El Patrimoni Cultural Valencià’ estarà oberta al públic fins al 26 de març al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. ‘Les Festes Tradicionals del Territori Valencià’ es podrà visitar fins al 23 de març al Centre Sociocultural de l’Eliana.

Ambdues exposicions tenen com a objectiu acostar a la ciutadania el patrimoni festiu, així com la riquesa historicocultural i el patrimoni audiovisual, natural, cultural, musical, artístic… de la geografia valenciana.

Divendres 2 de març s’ha inaugurat l’exposició El Patrimoni Cultural Valencià al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. La inauguració ha estat a càrrec del vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; l’alcalde de Sagunt, Francisco Fernández; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona; i Tatiana Beatriz Riet, representant de Caixa Popular de l’oficina de Sagunt.

Aquesta exposició, que abasta la riquesa del patrimoni valencià des d’una perspectiva multidisciplinària i plural, té com a punt de partida l’Atles del Patrimoni Cultural Valencià publicat el 2010. Els textos han sigut redactats per més d’una vintena d’especialistes de la Universitat de València en disciplines com ara la història, l’arqueologia, la sociologia, la geografia i l’art. A més, els 36 panells inclouen també imatges, mapes i infografies que repassen les mostres patrimonials que atresora el territori valencià.

L’exposició Les Festes Tradicionals del Territori Valencià es va inaugurar dijous 1 de març al Centre Sociocultural de l’Eliana. El vicerector Jorge Hermosilla i l’alcalde d’aquesta localitat del Camp de Túria, Salvador Torrent, van ser els encarregats d’obrir al públic aquesta mostra, que és fruit del treball conjunt i la col·laboració de diversos ajuntaments valencians. Molt del material gràfic que compon els panells expositius ha sigut cedit per ajuntaments, institucions i associacions valencians. Pel que fa als mapes i textos que acompanyen els panells, han sigut elaborats per l’equip tècnic de la Unitat de Suport del Vicerectorat a partir dels quatre volums de la publicació Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana, un projecte dirigit per Antonio Ariño i Vicente L. Salavert (Universitat de València).

La mostra sobre festes tradicionals es pot visitar al Centre Sociocultural de l’Eliana fins al 23 de març. L’exposició sobre el patrimoni cultural estarà oberta al públic fins al 26 de març al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. Posteriorment, les dues col·leccions continuaran el seu recorregut per les comarques valencianes amb el propòsit d’aproximar a la societat civil el patrimoni festiu i cultural del territori valencià. En concret, fins ara la mostra Les Festes Tradicionals del Territori Valencià s’ha exposat a Alaquàs, Requena, Ontinyent, Gandia, Benetússer, Bunyol i l’Eliana; la seua següent destinació serà Cullera. Mentre que El Patrimoni Cultural Valencià ha realitzat el seu itinerari per Alaquàs, Ademús, Aiora, Llíria, Gandia, Torrent, Xàtiva i Sagunt; i les pròximes visites seran Alzira i Requena.

Les dues mostres naixen a iniciativa del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i es materialitzen gràcies al patrocini de Caixa Popular i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.