L’exrector Francisco Tomás parla sobre Nanociència, aquest dimarts a la Facultat de Medicina i Odontologia

  • 28 de novembre de 2016
 
Imagen de la noticia

L’exrector de la Universitat de València Francisco Tomás, catedràtic emèrit de Química Física, ofereix aquest dimarts, 29 de novembre, una conferència sobre Nanociència, a la Facultat de Medicina i Odontologia. La intervenció del professor Tomás començarà a les 18 hores, a l’Aula Magna, i és d’entrada lliure.

En referència a la seua intervenció, Francisco Tomás ha avançat: “El món de la nanociència se situa en l’estudi de sistemes la grandària dels quals es troba en l’interval comprés entre 1 i 100 nanòmetres aproximadament”. Un nanòmetre és 0,000000001 metres.

“En aquestes dimensions es produeixen fenòmens físics o químics que no es donen al món macroscòpic, i dels quals se’n deriven conseqüències que permeten dissenyar aplicacions noves, en molts camps i especialment en medicina”, ha afegit.

D’aquesta manera, la Nanociència es planteja, d’una part, l’estudi de la Ciència en aquesta escala de grandàries, amb l’anàlisi de propietats noves i els seus usos potencials, i d’una altra, el disseny i “construcció” d’objectes o estructures a escala nanomètrica, amb funcionalitats precises (nanoelectrònica, nanomàquines, teranòstica, etcètera).

Enguany, el Premi Nobel de Química s’ha concedit als professors Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa, pels seus treballs en la síntesi de nanomàquines moleculars, a les quals el professor Francisco Tomás es referirà en la seua intervenció.

No obstant això, on la Nanociència exerceix un paper preponderant és en la terapèutica. “Ací la Nanociència es transforma en Nanomedicina, mitjançant el disseny i l’ús d’un gran nombre de nanopartícules teranòstiques per al desenvolupament de teràpies selectives i dirigides a múltiples patologies, especialment a les tumorals”, ha conclòs.

Francisco Tomás i Vert és catedràtic emèrit de Química Física de la Universitat de València. És autor de vora 140 publicacions científiques en forma d’articles en revistes especialitzades i capítols de llibres. També va ser rector de la Universitat de València entre el 2002 i el 2010.