La Facultat de Dret presenta un itinerari formatiu per a incrementar l’ús del valencià en l’àmbit jurídic

  • 2 de novembre de 2016
 
Facultat de Dret

La Facultat de Dret presenta hui dimecres dia 2 ‘Jurista en valencià’, un itinerari formatiu adreçat a l’estudiantat del centre amb l’objectiu d’incentivar i revalorar l’ús de la llengua pròpia en l’àmbit jurídic. L’acte s’integra en una jornada que analitzarà les fortaleses i oportunitats del valencià en el dret, l’administració i en l’ensenyament superior i que serà inaugurada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

Jurista en valencià és una iniciativa impulsada per la Càtedra Institucional de Dret Foral Valencià i la Facultat de Dret de la Universitat de València, amb l’objectiu d’establir un itinerari formatiu que permeta l’exercici de la pràctica jurídica en la llengua pròpia a l’estudiantat titulat. 

La proposta, coordinada per Javier Palao i Lourdes Ferrando, es presenta al Saló de Graus de la Facultat de Dret a les 13:30 hores. El projecte pretén que el valencià siga una eina de comunicació en l’àmbit jurídic. “Aquest nou itinerari formatiu podria afectar l’estudiantat o el professional pel que fa al reconeixement de títols, concursos, trasllats, accés a places o oposicions”, ha destacat Javier Palao.

“La idea és que les persones que treballen als jutjats, a les notaries, advocats i advocades, del sector públic i privat, tinguen una major formació en valencià, a partir d’aquest itinerari. Que el ciutadà que vulga, puga en una finestreta de l’administració o a un despatx, a un jutjat, trobar persones amb competència en valencià, explica Palao.

Per a dur endavant aquesta proposta, s’ha plantejat la creació d’una comissió de treball amb tres subcomissions formades per entre 25 i 27 membres i un comitè assessor extern. 

En la presentació del projecte, dimecres 2, participaran el conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzá; la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Pilar de la Oliva (presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana; i Maria Àngels Garcia Vidal (directora general de Justícia de la Generalitat Valenciana). 

Jurista en valencià parteix de l’anàlisi i el coneixement d’unes altres zones amb llengües en contacte. Així, unes altres zones del domini lingüístic, comunitats autònomes bilingües de l’estat espanyol o diferents països amb models bilingües o trilingües. 

Taules redones i conferències
La jornada “El valencià en l’àmbit del dret: realitats i oportunitats” inclou dues taules redones: El futur de l’ús del valencià en l’àmbit jurídic: una empresa inútil? i L’ús del valencià en la pràctica jurídica: jutjats, notaries i registres públics, en les quals participaran, entre d’altres, Joaquim Bosch (ex president de l’associació professional Jutges per a la Democràcia), Mercé Teodoro (advocada experta en drets lingüístics) i Agustí Colomer (secretari de l’Acadèmica Valenciana de la Llengua). 

La conferència inaugural, a càrrec de Rubén Trenzano (director general de Política Lingüística), tractarà la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, la seua aplicació al món del dret i les perspectives de reforma. 

Les conferències de l’acte seran a càrrec d’Anselm Bodoque (professor de Ciència Política a la Universitat) qui parlarà de l’ús del valencià en l’administració estatal, autonòmica i local; i Rafael Castelló (director del Servei de Política Lingüística de la UV) amb L’ús del valencià en la Universitat: les facultats jurídiques. Vicenta Tasa (professora de Dret Constitucional), pronunciarà la conferència L’ús del valencià en el món del dret: fortaleses i oportunitats. 

La jornada “El valencià en l’àmbit del dret: realitats i oportunitats” està coordinada per Vicente Tasa Fuster i Francisco Javier Palao Gil, i compta amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques; i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. 

Programa de la jornada: http://ir.uv.es/AW0GkYi