La Facultat de Física convoca la fira-concurs Experimenta per a promoure la ciència i la divulgació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de novembre de 2018
 
Un moment d’Experimenta l’any 2018.
Un moment d’Experimenta l’any 2018.

La Facultat de Física de la Universitat de València ha convocat la XIV edició de la Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, adreçada a estudiantat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. Els treballs s’exposaran i explicaran en un acte festiu obert al públic el 7 d’abril, al Museu de les Ciències Príncep Felipe de València i la inscripció per participar en aquest esdeveniment està oberta fins al 4 de febrer.

Experimenta 2019 vol convertir l’estudiantat en protagonista actiu i creatiu, i en divulgador de la ciència. Amb l’ajuda d’un tutor o tutora, l’alumnat, individualment o en grups d’un màxim de 4 persones, haurà de preparar un projecte experimental d’àmbit STEM, mostrar-lo i explicar-lo al públic en la fira (al voltant de 5.000 persones). Les propostes posaran de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la seua interrelació. S’estableixen dos modalitats de participació i concurs: demostracions i experiments de física, i projectes d’aplicacions tecnològiques.

Com a novetat d’enguany, s’ha previst  una reunió, aquest 28 de novembre a les 16:30 hores en la Facultat de Física, on el professorat que vol participar podrà resoldre dubtes sobre qualsevol projecte del seu alumnat. Entre tots els projectes que es presenten a la fira es concediran cinc premis. Quatre d’ells valorats en 300€ i el més votat pel públic visitant, amb 200€. També es concediran diferents mencions d’honor.

Des del comité organitzador de l’esdeveniment, format per la professora de la Facultat de Física Chantal Ferrer com a coordinadora i per Jordi Vidal, Miguel V. Andrés i Amparo Pons, es recalca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part dels concursants i la claredat de les explicacions seran aspectes molt valorats. En acabar la fira se celebrarà el lliurament de premis. La organització cuida especialment la participació de les dones en una inciativa de física i tecnologia en la que, des de fa alguns anys, aquestes constitueixen el 50% de les 400 persones concursants.

Entre els reconeixements, també es lliuraran premis als departaments del professorat amb projectes guanyadors i certificarà el treball associat a la supervisió dels projectes presentats a la fira-concurs. També es realitzarà una exposició posterior a la Fira Experimenta, dels projectes premiats, en la qual es gravaran vídeos de l’estudiantat participant explicant les propostes i que es pujaran a Internet com a materials docents i de divulgació.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències Príncep Felipe de València, l’Ajuntament de València, IFIC-Excel·lència S. Ochoa, la Real Societat Espanyola de Física, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència, la Delegació per a la Incorporació a la UV,  el Centre de Formació i Qualitat i la Unitat d'Igualtat de la UV, el Grup de Treball de Física Arquímedes, Grup ScienceFlows, i entitats externes com Caixa Popular, APTCV i Analog Devices.

Experimenta va nàixer en 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat en l’Any Mundial de la Física d’una manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar-la en un esdeveniment anual.

 

Experimenta 2019, bases i inscripció: http://go.uv.es/experimenta/fira19

Imatges: