El festival DocsValencia presenta el 7 de maig el documental El Kapo

El pròxim 7 de maig a les 18 h es presentarà als cinemes Lys, dins del marc del Festival DocsValencia, el documental EL KAPO, coproduït per la Universitat de València i la Universitat Nacional de Cuyo.

25 de d’abril de 2023

El film escrit i dirigit per Albert Montón, sota la producció executiva de Miquel Francés, Maurici González i Horaci M. Villareal conta la història de César Orquín Serra, un anarquista valencià d'orígens incerts que va combatre amb l'exèrcit republicà en la Guerra Civil Espanyola, es va exiliar a França i va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen el 12 de desembre de 1940.

Durant quatre anys, entre juny de 1941 i maig de 1945, va liderar un Kommando de treball extern en tres subcamps de l'Alta Àustria dependents de MauthausenGusen. Sota els seus ordres comptava amb més de 400 republicans espanyols. Entre els supervivents, alguns elogiaven la seua labor, però altres, majoritàriament militants del PCE, l'acusaven de maltractar als seus homes, de retornar als més febles a morir al camp mare de Mauthausen i, al final de la deportació, d'enviar a un centenar de comunistes al mortífer camp de Gusen per a ser exterminats.

Després de l'alliberament, el 5 de maig de 1945, poc més es va saber, encara que hi havia qui assegurava que va fugir amb alguns dels seus amics nazis a l'Argentina, cultivant així una llegenda negra que arriba fins als nostres dies, la d'un dels kapos més terribles de tot el sistema concentracionari alemany. Fins que 75 anys després un investigador valencià, Guillem Llin Llopis, decideix submergir-se en els arxius per a separar el mite de la realitat, traient a la llum una història, tan fabulosa com insospitada, que canvia per sempre la memòria de la deportació republicana a Mauthausen.