El festival Serenates ofereix a La Nau deu concerts amb Sole Giménez com a colofó

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 10 de juny de 2022
 
Presentació 'Serenates 2022' a La Nau.
Presentació 'Serenates 2022' a La Nau.

El Festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà del 24 de juny al 2 de juliol, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Enguany es commemora la 35a edició de la iniciativa, que utilitza el claustre com a marc d’un festival d’estiu nocturn i dedica especialment la seua programació a la música composta i interpretada per músics valencians, amb un protagonisme especial per als músics més joves.

Al llarg de la seua trajectòria, la iniciativa coproduïda per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) i el projecte Women's Legacy. El festival s’ha presentat aquest matí de divendres a La Nau per les entitats organitzadores i col·laboradores.

La majoria dels concerts del Festival Serenates (#Serenates2022) seran a les 22.00 hores, al claustre de La Nau, i les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en  http://www.latenda.es/entrades a partir de dilluns, dia 13, a les 14 hores.

La programació de 2022 inclou deu actuacions. El Festival s’inaugurarà el divendres, dia 24 de juny, amb el Grup de Dansa de la Universitat, que interpretarà ‘Elionor de Villena’, una producció dirigida pel coreògraf Toni Aparisi, que tracta de la vida i obra de Villena a través de la poètica de la dansa i de la música per posar l’accent en ella: la seua lluita feminista en la literatura i l’Esglèsia. Els acompanyarà l’Acadèmia de Capella de Ministrers.

El dissabte 25 de juny arribarà el torn de Capella de Ministrers, amb ‘El collaret del colom’, un treball entorn del llibre homònim de l’humanista, poeta i escriptor andalusí Ibn Hazm (Còrdova, 994 - Montíjar, 1064), considerat un dels més destacats de la literatura àrab. La formació celebra els 1.000 anys d’aquesta obra amb aquest nou treball i concert. Es tracta de poesia andalusí del segle XI de contingut homoeròtic. 

El diumenge 26 de juny hi haurà dues actuacions. A les 12 hores (entada lliure fins a completar l’aforament), Tymbals Dipercusión omplirà La Nau de música. Aquest projecte està dedicat a les persones amb diversitat funcional i intel·lectual per a la millora de la seua qualitat de vida. A la nit (22 hores), arribarà el torn de l’Orfeó Universitari de València, amb un concert de celebració del 75 aniversari de la formació, que tindrà la participació d’Orlando Consort, un dels grups vocals més destacats del panorama internacional en la interpretació de la música renaixentista.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València descobrirà, dilluns 27, els sons que aporten el gènere del jazz. Amb el suggeridor títol Strings&Jazz, l’orquestra compartirà en aquest concert escenari amb David Pastor, un dels músics valencians més prestigiosos que ha recorregut el món desenvolupant les tècniques jazzístiques. La veu de la trompeta serà protagonista al llarg de tota la vetlada que, juntament amb el ritme de la bateria, la profunditat del baix i el virtuosisme del piano, faran sonar les peces més simbòliques d’aquest estil.

El dia 28, dimarts, Dómisol Sisters interpretaran ‘Dancin’ with Dómisol Sisters’, una jornada en homenatge a les grans nits dels salons de ball de l’Amèrica dels anys 30 i 40. Dómisol Sisters va nàixer a València l’any 2011 amb la intenció de recrear, amb arranjaments propis, els ritmes i melodies de l’Amèrica del Nord durant els anys 30, 40 i 50. Les seues actuacions es caracteritzen pel dinamisme i energia optimista i divertida que transporta a l’època del swing. Prèviament, a les 19 hores, a la Sala Matilde Salvador de La Nau, hi haurà un taller gratuït de lindy hop (70 places) entre les persones que hagen adquirit entrades per a l’actuació de la nit.

El dimecres 29 de juny, Amalia Tortajada, amb la flauta, i Andrea González, amb la guitarra, acosten al Festival Serenates ‘Identidade: Women and Art’. Identidade és un projecte inspirador en què dones de diferents arrels culturals i de diversos camps artístics s’uneixen per a col·laborar i exposar un treball en comú.

L’Orquestra de València amb el Cor de la Generalitat Valenciana seran a La Nau el dijous, 30 de juny, per a estrenar ‘Rapsòdia Bocairentina’, dirigida pel seu propi autor, Jaume Santonja. A més a més, el mestre dirigirà ‘Marinada, ballet simfònic per a soprano i orquestra’, de Vicent Garcés i text de Joan Fuster, especialment programada en el seu centenari. El concert, El concert, que és d'accés lliure recollint les invitacions des de 72 hores abans del concert, finalitzarà amb el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de València interpretant conjuntament l’estrena absoluta de l’obra ‘Terra en la Boca’, de Voro Garcia. Aquest concert serà gratuït. 

‘Cançó oblidada’ és el títol de l’espectacle que se celebrarà divendres, dia 1 de juliol. Una producció d’Eidos Ensemble, que naix l’any 2014 amb la doble finalitat d’unir cultures i reivindicar repertoris musicals oblidats, amb una atenció especial a les composicions escrites per dones des del segle XVIII fins avui. Durant els 60 minuts de duració, el públic assistirà a entrevistes, actuacions i moltes sorpreses en el programa de ràdio que presenta la locutora Lara Salvador, amb les intervencions en viu d’Eidos Ensemble, que interpretarà cançons de les quatre protagonistes: Pauline Viardot, Maria Malibran, Maria Matilde Alea i la compositora Matilde Salvador.

Finalment, la cloenda del Festival, el 2 de juliol, serà a càrrec de Sole Giménez, que interpretarà ‘Mujeres de Música’, un projecte reivindicatiu sobre el paper de les dones creadores que es van obrir pas en el difícil camí de la música i altres tantes que anys després van agafar el testimoni per visibilitzar la música feta per dones. És un treball que abasta dos discos i una gira en què sonen cançons de diferents èpoques, països i estils, però amb un mateix nexe comú: la dona creadora, el talent femení, històricament injuriat fins i tot silenciat.

Al llarg dels anys, en el marc de ‘Serenates’ s’han estrenat moltes obres o s’han recuperat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians s’han estrenat artísticament en aquest escenari, que potencia la visibilització del talent més jove. L’autora del cartell d’enguany és l’estudiant de l’EASD, Clara Martínez Murillo.

Més informació: