Finalitza el cicle ‘Joan Fuster a la Nau’ en commemoració del centenari del naixement de l’escriptor valencià

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 30 de novembre de 2022
 
Joan Fuster
Joan Fuster

El cicle ha comptat amb nombroses activitats de tota mena com taules redones i debats, o música per homenatjar el centenari del naixement de Joan Fuster.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha tancat el cicle d'activitats en honor a Joan Fuster amb motiu del centenari del seu naixement. Un cicle que commemora la figura de l’intel·lectual valencià més important de l'època contemporània durant el segle XX. Escriptor d’obres tan fonamentals com ‘Nosaltres, els valencians’ o ‘Diccionari per a ociosos’, la seua influència arriba a diferents branques del coneixement com la filologia, la història i la filosofia.

Per aquest motiu, el Vicerectorat de Cultura i Societat i la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València van organitzar el cicle ‘Joan Fuster a La Nau’, unes jornades d'activitats durant el mes de novembre per commemorar la memòria i la figura d'aquest gran intel·lectual valencià.

Dijous 3 de novembre es va celebrar la taula redona ‘Joan Fuster i l'art’, on van participar el crític d'art Romà de la Calle, la directora de l'IVAM, Núria Enguita, la vicerectora de Cultura i Territori, Ester Alba, i el pintor Artur Heras, i on es va tractar la relació de l'escriptor de Sueca amb l'art de l'època.

La taula redona ‘Els escriptors i Joan Fuster’ es va realitzar dimarts 8 de novembre i va comptar amb la intervenció del poeta Joan Navarro, la narradora Gemma Pasqual i Escrivà i l'assagista i poeta Enric Sòria.

També n’hi hagué temps per a la música i dimecres 16 de novembre, la Capella de la Sapiència de La Nau va acollir el concert ‘La música de concert que escoltava Fuster’, amb un programa amb obres de Mozart, Debussy i Ravel interpretat pel pianista Carlos Apellániz. Així mateix, la soprano María de los Llanos i el pianista Adrià Gràcia Gàlvez van interpretar el concert ‘Música a l'entorn de Joan Fuster’ dimecres 23 de novembre, amb un programa basat en musicacions de compositors valencians sobre diferents poemes d'autors com Apel·les Mestres, Xavier Casp, Bernat Artola, Lluís Guarner o el mateix Joan Fuster.

Per finalitzar aquest gran homenatge a aquest intel·lectual valencià, es va celebrar dimarts 29 de novembre la taula redona ‘Joan Fuster, la universitat i la renovació investigadora’. Aquesta conversa va comptar amb la participació de Miquel NIcolàs i Pau Viciano de la Universitat de València i de Lola Badia de la Universitat de Barcelona.

Joan Fuster

Joan Fuster i Ortells va nàixer el 22 de novembre de 1922 a Sueca, d'una família d'agricultors valencians. De ben xicotet, va mostrar interés en els llibres, la lectura, la història local i la llengua dels valencians. El 1947 va finalitzar els estudis de Dret a la Universitat de València, en un ambient favorable per cobrir les seues inquietuds culturals.

A mitjan segle XX, Joan Fuster començà a treballar el gènere assagístic, amb el qual va generar una gran producció bibliogràfica, i es va professionalitzar mitjançant el periodisme. Però va ser el 1962 l'any que va suposar un punt destacat en la seua trajectòria gràcies a l’obra ‘Nosaltres, els valencians’, que actualment és el seu llibre més reeditat i el de major impacte social i històric.

Va morir a Sueca, localitat que li va veure nàixer i a la qual li va deixar tota la seua herència cultural, el 21 de juny del 1992. Joan Fuster va representar una nova mentalitat valenciana, deixant una empremta importantíssima en la cultura valenciana.