Els fons de l’Arxiu Valencià del Disseny ja són accessibles al públic a través de la seua web

  • Fundació General UV
  • 4 de novembre de 2021
 
Portada del web de l'Arxiu Valencià del Disseny.
Portada del web de l'Arxiu Valencià del Disseny.

L’Arxiu Valencià del Disseny ha publicat el seu portal web amb accés als seus fons en format digital a través de vora 1.700 fitxes descriptives i imatges associades del material donat, entre el qual es troben sis col·leccions completes i dues parcials. La web, accessible en la URL http://www.uv.es/avd, es pot consultar en trilingüe valencià, castellà i anglés.

L’Arxiu, que compta en les seues instal·lacions a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València amb 21 fons documentals diferents, està realitzant en aquests moments una digitalització conservativa que ja supera les 20.800 imatges.

Per ara, són accessibles 1.700 fitxes descriptives d’aquests fons, les quals duen associades almenys una imatge fins a un màxim de tres. Es tracta de fitxes bibliogràfiques (128) sobre llibres, revistes i catàlegs; fitxes de productes i dissenys (620) individuals corresponents a objectes com ara làmpades, mobles i joguets, amb informació tècnica i historicoartística; i fitxes que descriuen cadascun dels fons de l’Arxiu (prop d’un miler) d’acord amb la normativa internacional sobre descripció de documents arxivístics.

Fons i llegats
A través del web de l’Arxiu, l’usuari té accés als fons complets del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV), Curvadora Valenciana, Hijos de Mariano García, La Mediterránea, Mariner i Mateu de Ros; i als fons parcials de Martínez Peris i Vicent Martínez, que estan en procés de descripció.

Pròximament, s’obriran també els fons d’Eduardo Albors, Punt Mobles, Espai Corbat, Gasisa, Paco Bascuñán, Xavier Bordils i JJ Belda, entre uns altres.

En el menú que presenta el lloc web de l’Arxiu es troba tota la informació tècnica i administrativa requerida així com la relativa a dades de contacte, horaris d’obertura i atenció, etcètera; i, d’una manera més completa, tot sobre els llegats que hui per hui custodia, ordenats alfabèticament i també amb les darreres incorporacions. També està accessible una sèrie de vídeos sobre la ‘Memòria etnogràfica del disseny’, protagonitzats per Arturo Catalá, dissenyador d’interiors; Sílvia García, dissenyadora industrial; i Vicent Martínez, dissenyador i cofundador de Punt Mobles.

D’altra banda, disposa d’un catàleg de fons amb un sistema de cerca avançat que es pot gestionar mitjançant la selecció directa dels fons així com a través de la taxonomia de la cerca: disseny, estils i períodes.

Des d’ací també es poden consultar els fons bibliogràfics disponibles entre llibres, revistes i catàlegs.

Per a facilitar la navegació a l’usuari, tots els llegats són accessibles des de la portada, on es troba el primer sistema de cerca amb dos filtres fonamentals: el disseny, que pot ser d’interiors, de moda, de producte, gràfic i il·lustració gràfica; i els estils i períodes de més recents a més antics, que són l’Historicisme, el Racionalisme-Estil internacional-Moviment modern (1925-1965), l’Art déco (1920-1939), la Bauhaus (1919-1928) i el Modernisme (1880-1914).

Marca, web i xarxes socials
La publicació del portal web de l’Arxiu era una de les accions principals en l’estratègia de difusió, accessibilitat, posicionament i reputació de l’espai documental juntament amb el disseny de la marca, firmat per Patricia Bolinches, i la seua presència en els social media a través dels seus comptes en Facebook, Twitter (@ArxiuD) i Instagram (@arxiu_valencia_del_disseny).

Més informació: