Un grup investigador de la Universitat de València participa en un nou sistema per al diagnòstic de COVID-19

El grup de Biologia Viral de l’I2SysBio (centre mixt de la Universitat de València i CSIC), liderat pel doctor Ron Geller, ha implementat un virus model per a facilitar un nou sistema per al diagnòstic ràpid, econòmic i eficient de COVID-19, ideat per la Universitat Politècnica de València (UPV), l’IIS La Fe i el CIBER-BBN. El sistema està llest ja per als assajos en mostres clíniques.

23 de de febrer de 2021

Imatge del test de Covid.
Imatge del test de Covid.

La investigació, liderada pel grup del professor Ramón Martínez Máñez, investigador de l’Institut IDM de la UPV i director científic del CIBER-BBN, treballa en una alternativa de diagnòstic de COVID-19 basada en films nanoporosos. Aquests materials són capaços d’emmagatzemar un indicador que s’allibera només en presència del virus SARS-CoV-2 gràcies a un sistema de portes moleculars. I ho fan de forma molt ràpida, fiable i senzilla.

El treball ha demostrat ja la seua capacitat per a detectar la proteïna Spike present en SARS-CoV-2.

“Aquests avanços suposen un pas més cap a l’obtenció del dispositiu final i la confirmació que el sistema és capaç de reconéixer partícules de virus”, destaca Ramón Martínez Máñez.

L’equip d’investigadors de la UPV durà a terme la validació clínica del dispositiu en col·laboració amb Javier Pemán i Mª Ángeles Tormo, del Grup d’Investigació en Infecció Greu de l’IIS La Fe; per la doctora María Dolores Gómez, responsable de la Unitat de Microbiologia Molecular del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe; i pels doctors Miguel Salavert i Eva Calabuig, de la Unitat de Malalties Infeccioses del citat hospital.

Una vegada comprovada la seua sensibilitat per al diagnòstic de COVID-19, es té previst el desenvolupament d’un kit final i l’obtenció del marcatge CE, que permetrà la seua comercialització. “Esperem que aquest procés es duga a terme com més de pressa millor i que puga estar en el mercat per a aportar una nova eina enfront de la pandèmia que estem patint”, apunta Elena Aznar, investigadora de CIBER-BBN.

Avantatges

Entre els avantatges del dispositiu ideat pels investigadors de la UPV, UV, CSIC, IIS La Fe i CIBER-BBN destacaria la seua facilitat d’ús, podent utilitzar-se per al diagnòstic de COVID-19 en llocs amb infraestructura limitada. A més, no requereix de personal altament qualificat i la mostra no s’ha d’analitzar en laboratoris especialitzats.

“A més, les tecnologies de POC en les quals es basa són eines de detecció global per a vigilar davant possibles nous brots en el futur, de manera que una vegada estiga llest per al seu ús, contribuirà a la implementació ràpida de mesures de contenció”, destaca Ramón Martínez Máñez.

Amb fons de les Donacions COVID-19 de la Generalitat

El desenvolupament d’aquest projecte compta amb finançament dels fons de les Donacions Covid-19 de la Generalitat Valenciana, realitzades per persones i empreses durant l'any 2020 per a contribuir en la lluita contra la pandèmia. La solidaritat de la ciutadania valenciana es va materialitzar en donacions de prop d’1 milió d’euros, destinats íntegrament a projectes d’investigació d’excel·lència contra el virus com el liderat pel professor Martínez Máñez, gestionats des de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

El projecte compta també amb el suport del Fons Supera COVID-19, impulsat per Crue Universitats Espanyoles, Banco Santander –a través de Santander Universitats– i el CSIC. A més, el grup de Biologia Viral de l’I2SysBio (UV-CSIC) va comptar amb el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a la implementació del virus model.

Altres Notícies