Guillermo Mínguez, Premi Nacional d'Investigació per a Joves 2022

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 2 de març de 2023
 
Guillermo Mínguez, Premi Nacional d'Investigació per a Joves 2022
Foto: Rafa Molina

L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i professor titular de la Universitat de València, Guillermo Mínguez Espallargas, ha obtingut el Premi Nacional d'Investigació per a Joves Maria Teresa Toral en l'àrea de ciència i tecnologia químiques.

Es tracta d'un guardó que concedeix el Ministeri de Ciència, en l'àrea de ciència i tecnologies químiques, segons una resolució que reconeix “l'originalitat, potencial i impacte de les seues aportacions a la síntesi de compostos amb propietats físiques i funcionalitats noves”.

Mínguez és professor titular de la Universitat de València i director del grup d'investigació Crystal Engineering Lab (CEL) en el ICMol. Es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat de Sevilla en 2004, amb Premi Extraordinari i Segon Premi Nacional. Posteriorment, en 2007, es va doctorar en la Universitat de Sheffield (el Regne Unit) sota la supervisió del professor Lee Brammer.

La carrera de Mínguez ja acumula diferents reconeixements de prestigi, com el premi Fundació Princesa de Girona en Investigació Científica; el premi a Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química; el Dalton Young Research Award de la Royal Society of Chemistry i la Medalla d'Or del European Young Chemist Award.

Aquest ha sigut el primer any en que s’ha lliurat El Premi Nacional d'Investigació en categoria jove, amb diversos guardons que porten noms de dones. En el cas de l'obtingut per Mínguez, recorda a la investigadora Maria Teresa Toral, una de les pioneres de la Química a Espanya.

Dotats amb 30.000 euros, aquests guardons són el reconeixement més important a Espanya en l'àmbit de la investigació científica i des de 1982 s'han entregat a Madrid, fins que l'any passat van ser a Barcelona i l'actual a Alacant.

L'acte de lliurament ha sigut celebrat a casa Mediterrani d'Alacant i els premis han sigut entregats pels reis, Felip VI i Letizia, acompanyats de la ministra de Ciència, Diana Morant, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, entre altres.