Hervé Falciani intervé en unes jornades sobre responsabilitat social en entitats financeres

Hervé Falciani, l’informàtic francoitalià que va filtrar una llista de 120.000 evasors fiscals lligats al banc HSBC de Ginebra on treballava, pronuncia aquest dijous 18 d’octubre una conferència a la Universitat de València. L’acte tindrà lloc en el marc de les IV Jornades sobre Responsabilitat Social i Economia del Bé Comú en Entitats Financeres.

17 de d’octubre de 2018

Hervé Falciani. Foto: Jerónimo Álvarez
Hervé Falciani. Foto: Jerónimo Álvarez

En les jornades també es presentarà la Guia de Finances Ètiques, Cooperatives i Socials de la Comunitat Valenciana que ha coordinat el professor Joan Ramon Sanchis Palacio, director de la Càtedra d’Economia del BéComú de la Universitat de València.

El passat mes de setembre, l’Audiència Nacional va rebutjar per segona vegada extradirFacialni a Suïssa, país que el reclama per a complir cinc anys de presó per un suposat delicte d’espionatge financer agreujat, que no està tipificat en el Codi Penal espanyol. En desembre del 2008, Falciani es va fer amb les dades de 120.000 clients del banc HSBC i lesva posar en mans de la justícia i les autoritats fiscals franceses, que les van utilitzar en nombroses causes per delicte fiscal. La informació aportada per Falciani ha permés recaptar a Espanya més de 250 milions d’euros ocults a Hisenda.

En la seua conferència, que tindrà lloc al Saló d’Actes de la Biblioteca Gregori Maians, situada al Campus dels Tarongers, Falciani parlarà sobre seguretat, responsabilitat i respecte a la legalitat en les finances digitals i presentarà el seu projecte antifrau aplicat a les criptomonedes. Convertit en una icona global de l’antifrau fiscal, en l’actualitat Hervé Falciani és assessor de projectes estratègics i president de Tactical Whistleblower (Taboow.org).

Editada per la Universitat de València, la Guia de Finances Ètiques, Cooperatives i Socials de la Comunitat Valenciana, que serà presentada en el transcurs de la jornada, arreplega informació detallada sobre les entitats bancàries que operen amb valors ètics i criteris socials i ambientals en aquesta comunitat. Amb la guia, explica el professor Sanchis Palacio, “es pretén afavorir els intercanvis i la relació directa entre la societat valenciana i aquestes entitats, potenciant el consum financer responsable”.

La jornada serà inaugurada a les 9:30 per MaríaDolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València; Josep Ochoa Monzó, director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern de la Generalitat Valenciana; i Francisco Álvarez, director general d’Economia, Emprenedoriai Cooperativisme de la Generalitat Valenciana. Després de la presentació del llibre coordinat pels professor Sanchis Palacios i la conferència de Falciani, Carlos Gómez, professor de la Universitat d’Alacant, pronunciarà la conferència El col·lapse de microcrèdits en la cooperació al desenvolupament. A continuació se celebrarà la taula redona RSE en banca i Economia del BéComú, on participaran els representants d’entitats com ara RSE i RRHH Ética Patrimonios, Xarxa Enclau, Banca Armada i l’Associació de Cooperatives de Crèdit i de la Caixa Rural Central. Finalment, en la clausura intervindran José Manuel Pastor, degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València; María Amigo, presidenta de l’Associació Valenciana per al Foment de l’Economia del BéComú; i Joan Ramon Sanchis Palacio, director de la Càtedra d’Economia del BéComú de la Universitat de València.

Altres Notícies