Les humanitats digitals centren el nou número de Mètode

Teresa Ferrer, directora del Servei de Publicacions de la Universitat de València, coordina el monogràfic del número 122 de la revista de divulgació científica de la Universitat de València.

26 de de setembre de 2024

El número 122 deMètodeanalitza el paper de la ciència de dades i la intel·ligència artificial en l’estudi i la investigació en humanitats. Baix la coordinació deTeresa Ferrer Valls, investigadora principal deDICAT(grup pioner en la recerca en humanitats digitals), el monogràfic central de la revista reflexiona sobre l’impacte de les noves tecnologies en aquesta disciplina i directora del Servei de Publicacions de la Universitat de València. Tal com assenyala la catedràtica de Filologia Espanyola, «les eines digitals permeten obtenir respostes a partir d’una quantitat d’informació i amb una capacitat d’associació impossibles d’assolir per mitjans tradicionals i en un temps tan breu». Així, els diferents articles que recull l’especial ens apropa a algunes de les possibilitats que l’agermanament entre aquestes disciplines ha obert, i alhora ens convida a la reflexió crítica sobre els reptes a què s’enfronta, com l’obsolescència de les eines o la preservació de les dades.

El monogràfic compta amb col·laboracions deJosé Calvo Tello,Cristina Portalés,Mar Gaitán,Jorge Sebastián,Ester Alba,Marcos Fernández,Thomas BrochhageniJuan-Luis Suárez, a més de la participació artística dePasqual Gomes, que amb els seus collages ofereix un contrapunt perfecte al número.

El més destacat del número 122

Però a més dels articles dedicats a les humanitats digitals, el número 122 ve carregat de continguts que ens descobreixen diferents aspectes de la ciència. Celebrem el70è aniversari del CERN, descobrim les facetes ocultes d’Alfred Wallacei reivindiquem la figura deJoan Oró, a més d’oferir una extensa entrevista ambPedro Jordanoi un fotoreportatge sobre la desaparició delmar d’Aral, a més de les seccions i col·laboracions habituals deMètode.

Altres Notícies