L’IEI participa en un projecte europeu per aplicar l’economia circular als ports

L’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València (IEI) participa en un projecte europeu que té com a objectiu principal facilitar la transició cap a una economia més circular en el sector portuari, on els productes, materials i recursos no siguen considerats com a residus sinó que puguen convertir-se en models de negoci sostenibles i replicables en ports de similars característiques.

13 de de novembre de 2018

D’esquerra a dreta, Bàrbara Vázquez-Paja, María Soler, María Feo i Leandro García.
D’esquerra a dreta, Bàrbara Vázquez-Paja, María Soler, María Feo i Leandro García.

L’equip d’investigadors de l’IEI està coordinat per la professora María Feo iintegrat també per Leandro García, Bàrbara Vázquez-Paja i María Soler. El projecte LOOP-Ports-Circular Economy Network of Portsel coordinala Fundació Valenciaport i està finançat per l’European Institute of Innovation and Technology (EIT) a través d’EIT Climate-KIC.

El projecte, a través de la creació d’una Xarxa d’Economia Circular en Ports, proporcionarà un ecosistema d’innovació per a estimular la posada en marxa d’aquest tipus d’iniciatives als ports europeus. La xarxa se centrarà principalment en els següents materials: metalls, plàstics, ciments i biomaterials. Aquesta xarxa de ports facilitarà l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, formularà recomanacions a nivell normatiu i impulsarà la formació, així com noves oportunitats de negoci tant en els clústers portuaris com en altres indústries relacionades amb el seu entorn.

En Loop-Ports participen tretze socis pertanyents a sis estats membres de la UE (Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Dinamarca i Holanda): Fundació Valenciaport (coordinador); EIT Climate-KIC SL; Climate-KIC Srl; Climate-KIC GmbH; Danmarks Tekniske Universitet (DTU); NTU International A/S; Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO); UniversitatdeBolonya; Universitat d’Hamburg; Universitat Politècnica de Madrid; Universitat de València; Ressò Environnement Ingenièrie (2EI); i Veolia Innove. El projecte es durà a terme durant un poc més de dos anys, amb la seua finalització ennovembre del 2020.

EIT Climate-KIC és la major associació pública-privada de la UE per abordar el canvi climàtic a través de la innovació i per a construir una economia de carbonizero a través de l’impuls a l’emprenedoria. EIT Climate-KIC està recolzat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea. El seu enfocament se centra a millorar la forma de vida ales ciutats, que la indústria produïsca aquells productes respectuosos amb el medi ambient i l’entorn, al mateix temps que s’optimitza l’ús de la terra i els seus recursos per a produir els aliments necessaris. Disposa de programes en tota Europa d’acceleració de startups en temàtiques d’acció per alclima, així com programes de formació per a inspirar i capacitarla pròxima generació de líders de l’economia hipocarbónica. Actualment té presència en vint-i-huit països europeus.

L’IEI (Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València) és un centre de recerca i formació especialitzada creat el1995. El seu objectiu prioritari és promoure una plataforma de recerca, de caràcter obert i del més alt nivell acadèmic, en el marc ampli de l’anàlisi de l’economia i les relacions internacionals. Actualment es trobenadscritsa l’IEI professorati investigadors de les àrees d’Anàlisi Econòmica, Economia Aplicada, Economia Financera i Direcció d’Empreses.

L’IEI té una clara vocació de servei públic, per la qual cosa pretén respondre a la demanda de recerca més aplicada que emane del seu entorn, tant públic com privat. Per a la qual cosaintegra entre les seues activitats projectes de treball vinculats a iniciatives institucionals i empresarials, dins de l’àmbit local, nacional i internacional, els quals dota d’una perspectiva analítica i metodològica d’acord amb els principis i objectius d’excel·lència acadèmica que el defineixen.

Altres Notícies