Les imatges de satèl·lit confirmen que la qualitat de l’aigua és clau en la recuperació de la vegetació aquàtica de l’Albufera
Investigadors de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) i del Laboratori de Processament d’Imatges (IPL) de la Universitat de València han publicat dos estudis que confirmen la importància de mantenir una bona qualitat de l’aigua i una correcta gestió hídrica per a recuperar els prats de vegetació aquàtica que van caracteritzar aquest ecosistema fa més de 50 anys. Els treballs s’han basat en l’anàlisi de les espècies Myriophyllum spicatum i Najas marina amb imatges satel·litàries de Sentinel-2 i Landsat-8.
19 de de maig de 2025
“Els dos estudis subratllen la sensibilitat de la vegetació aquàtica de l’Albufera a les variacions en la qualitat de l’aigua, especialment la transparència, i que la gestió hídrica, incloent-hi la quantitat i la qualitat de l’aigua que ingressa a la llacuna, juga un paper fonamental en la recuperació dels macròfits submergits”, destaca Juan Soria, investigador de l’Institut Cavanilles, que incideix en la necessitat d’implementar programes de monitoratge continu basats en teledetecció per a avaluar l’efectivitat de les mesures de restauració ecològica.
A més, el també professor del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València destaca que en particular l’Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada (NDVI), un indicador que mesura la quantitat, qualitat i desenvolupament de la vegetació per mitjà de sensors instal·lats en una plataforma espacial, és una metodologia eficaç per al monitoratge de la vegetació aquàtica en aquesta mena d’ecosistemes.
En concret, el primer estudi, publicat en la revista Journal of Marine Science and Engineering (JMSE) se centra en l’aparició extraordinària i temporal de Myriophyllum spicatum en la primavera-estiu de l’any 2018. La investigació va demostrar que aquest esdeveniment va coincidir amb un augment significatiu en la transparència de l’aigua en comparació amb anys anteriors. No obstant això, la vegetació va desaparèixer per complet a l’agost de 2018, amb les altes temperatures estivals com a factor ambiental més important. Aquestes dades es van poder conéixer per l’ús de NDVI.
El segon estudi, publicat en la revista Water, documenta la ressurgència massiva de Najas marina a l’oest de l’Albufera durant els anys 2022-2023. Es tracta d’una espècie que viu preferentment en aigües estancades i fins i tot salobres, molt sensible als canvis ambientals. Els resultats suggereixen que es va deure a una combinació de factors com una reducció en les descàrregues i un augment en el subministrament d’aigua procedent del riu Xúquer, fet facilitat per un acord amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Igual que en el cas de M. spicatum, NDVI va demostrar ser una eina valuosa per al seguiment de l’emergència, creixement i desaparició de N. marina. L’anàlisi estadística va revelar una correlació negativa significativa entre l’àrea coberta per N. marina i la concentració de sòlids suspesos totals (TSS), i una correlació positiva amb la transparència de l’aigua, mesurada mitjançant el disc de Secchi (ZSD), cosa que suggereix que una major claredat de l’aigua i menors concentracions de sòlids en suspensió afavoreixen l’expansió i densitat de N. marina.
Referència articles:
-
Soria, J.M.; Molner, J.V.; Pérez-González, R.; Alvado, B.; Vera-Herrera, L.; Romo, S. Monitoring the Extraordinary Ephemeral Emergence of Myriophyllum spicatum L. in the Coastal Lagoon Albufera of Valencia (Spain) and Assessing the Impact of Environmental Variables Using a Remote Sensing Approach. J. Mar. Sci. Eng. 2024, 12, 260. https://doi.org/10.3390/jmse12020260
-
Soria, J.M.; Campillo-Tamarit, N.; Molner, J.V.; Soria-Perpinyà, X. Sentinel-2 Images Discover How Extraordinary Water Inputs Allow the Ephemeral Resurgence of Najas marina in a Shallow Hypertrophic Lagoon (Albufera of Valencia, Spain). Water 2025, 17, 1302. https://doi.org/10.3390/w17091302
Peus de foto annexos:
-
Najas marina a l’Albufera, a l’octubre de l’any 2022.
-
Distribució de Myriophyllum spicatum i Najas marina sobre una imatge del Sentinel-2, el 20 d’abril de 2023.