S’inicien les obres de l’Espai Lluís Vives

  • Gabinet de la Rectora
  • 30 de juliol de 2021
 

Les obres de rehabilitació de l’edifici de l’antic Col·legi Major Lluís Vives s’han iniciat aquest setmana per recuperar aquesta emblemàtica construcció per crear l’Espai Lluís Vives, un centre de serveis integrals a l’estudiantat així com un centre d’activitat cultural i de dinamització de l’estudiantat de la Universitat.

Aquesta setmana s’han iniciat les obres en l’edifici de l’antic Col·legi Major Lluís Vives que serà sotmès a un important treball de consolidació estructural i de rehabilitació dels seus espais per tal de configurar l’Espai Lluís Vives, un centre de serveis integrals a l’estudiantat i un centre cultural i de dinamització de les estudiantes i estudiants.

 

La història de l’antic CM Lluís Vives

Inaugurat en 1954 fent realitat una aspiració de la Universitat de València de la dècada dels anys 20, l’edifici acollí els col·legis majors Lluís Vives, de la Universitat de València, i Alejandro Salazar, del SEU, sindicat estudiantil del règim franquista.

No seria fins l’any 1981 en què s’unificaren els col·legis majors i es passà d’una divisió organitzacional a una divisió per sexes.

El Col·legi Major Lluís Vives va ser un focus d’irradiació cultural, amb un emblemàtic auditori, el Montaner, en l’antiga capella, que es va incorporar en 1945 al projecte original de l’arquitecte Javier Goerlich, datat en 1935.

L’edifici Lluís Vives és un bé de rellevància local, i està considerat com un dels exemples més representatius del racionalisme arquitectònic a la ciutat de València.

L’any 2012 la Universitat va procedir al seu tancament una vegada detectats problemes d’estabilitat estructural.

 

Del CM a l’Espai Lluís Vives

En 2020, després d’un procés de debat al si de la comunitat universitària, es va presentar el projecte de l’Espai Lluís Vives, un projecte que, en paraules de la rectora Mª Vicenta Mestre, ‘combina el respecte al passat i la tradició amb els usos contemporanis i necessaris d’una universitat gran, diversa i internacionalitzada com és la Universitat de València.

Aquest divendres 30 de setembre s’ha realitzat una visita institucional a les obres a l’edifici en què han participat tots els degans, director i deganes de centres de. La Universitat, junt a representats d’estudiants i membres del Consell de Direcció.

L’arquitecte autor de la rehabilitació de l’edifici, José Mª Tomás Llavador, ha presentat les línies mestres de la intervenció i ha guiat a les autoritats universitàries per una part de l’edifici, on ha assenyalat els espais més emblemàtics d’aquest edifici protegit.

Finalitzats tots els tràmits administratius, la Universitat de València ha iniciat les obres, amb un cost de 17 milions d’euros, i un termini d’execució de 18 meses.

L’Espai Lluís Vives reunirà un conjunt de serveis actualment dispersos per diferents campus. Així, el vicerector d’Economia i Infraestructures, Justo Herrera, va explicar que l’edifici allotjarà el Servei d’Informació i Dinamització, el Servei d’Estudiants, Relacions Internacionals i Cooperació, UVOcupació, UVEmprén i l’Assemblea General d’Estudiants. Es combinaran aquests serveis d’estudiants amb usos culturals, d’oci i espai de trobada. Tot açò s’emmarca en la nova filosofia de gestió que, combinant la dimensió física i la virtual, permetrà donar a l’alumnat una resposta àgil i eficaç a totes les seues consultes i inquietuds.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat que aquest serà un espai de serveis a estudiants ‘els futurs estudiants, els estudiants actuals i l’estudiantat que ha acabat els seus estudis’, i també ‘un important centre d’activitat cultural i de dinamització d’estudiants’.

Pot accedir a la notícia de presentació del projecte Espai Lluís Vives en 2020 en aquest enllaç: https://links.uv.es/Y7UDgze