L’Institut Confuci celebra l’Any Nou Xinès tradicional 4716

  • Gabinet de Premsa
  • 17 de febrer de 2018
 
Imatge d'una celebració anterior.
Imatge d'una celebració anterior.

L’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha programat i organitzat una variada gamma d'activitats i exhibicions culturals i festives per la celebració de l’Any Nou Xinès 4716. L'activitat més important de l'Any Nou Xinès arribà dissabte 17 de febrer.

Durant el matí i la vesprada, a la Plaça de l'Ajuntament de València, hi haurà una mostra de la cultura xinesa representada en les diverses carpes perquè el públic que les visite puga admirar la rica i variada civilització d’aquell país. Entre elles, la de l’ICUV, les de les associacions d'empresaris i comerciants xinesos de la Comunitat Valenciana i unes altres d'iniciativa institucional i privada. En elles es podrà participar en activitats de cal·ligrafia, elaboració de te, nusos xinesos o paper retallat, entre unes altres.

A la vesprada del mateix dissabte, i a partir de les 18:30, començarà la Cavalcada de l'Any Nou Xinès, que discorrerà des del carrer Pelayo fins a la citada Plaça de l'Ajuntament. Aquesta edició, que serà la setena que se celebre a València, està organitzada per les associacions d'empresaris i comerciants xinesos, en col·laboració amb l'Ajuntament de València i l'Institut Confuci de la Universitat de València. En aquesta cavalcada cívica desfilaran els diversos grups folklòrics i culturals que tenen presència en la societat valenciana. Durant el recorregut, el públic podrà admirar exhibicions de taiji i wushu, que és un esport de contacte complet derivat de les disciplines tradicionals, i que inclou nombroses acrobàcies. Per descomptat, les danses del lleó i el drac amenitzaran una cercavila que va a omplir de llum i color els carrers d'un dels barris amb més presència de la comunitat xinesa a València. En arribar aquesta original comitiva a la Plaça de l'Ajuntament serà rebuda per les autoritats municipals.

Posteriorment, el dimarts 20 l’ICUV organitza, en la planta baixa d'El Corte Inglés de Pintor Sorolla, la presentació del calendari tradicional xinès d'enguany 4716. Mitjançant una exhibició de cal·ligrafia xinesa a càrrec del professor col·laborador de l’ICUV, Adan Liu, es regalarà, de manera personalitzada als qui ho desitgen, el calendari de l'Institut Confuci amb el seu nom cal·ligrafiat en xinès. És a dir, cada persona interessada es portarà a la seua casa un almanac amb el seu nom transcrit fonèticament al xinès i cal·ligrafiat en aquella llengua.

Finalment, el pròxim 1 de març, i en la seu de Blasco Ibáñez, tindrà lloc un taller de ‘Fanalets xinesos’ per a tots els públics, en el qual els assistents podran conèixer totes les històries sobre la seua elaboració i la tradició cultural que els acompanya. La coneguda com a Festa dels Fanalets se celebra quinze dies després de l'inici de l'any nou i suposa la fi de les celebracions commemoratives de l'Any Nou Xinès o Festa de la Primavera. 

L’ICUV va començar la seua marxa en la Universitat de València al maig de 2007 i té com el seu centre contrapart a Xina a la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun (capital de la província de Jilin). Durant aquest temps, per les seues aules han passat uns 5.000 estudiants, dels quals 3.000 s'han avaluat dels exàmens oficials HSK-YCT. Prop de 80.000 persones han participat en alguns de les seues 300 esdeveniments culturals, socials o festius durant els 10 anys de funcionament. L’ICUV té la consideració de ‘Institut Confuci Model’ per part de la seu central de Hanban, ha rebut diversos premis i esments, entre els quals cal destacar en 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d’Octubre de la Generalitat Valenciana i el de ser un dels 20 millors Instituts Confuci d’aquest any, d’entre els 525 que hi ha a tot el món actualment. Així mateix l’ICUV edita, des de la seua creació al juliol de 2010, la revista cultural bilingüe espanyol-xinés Institut Confuci, i és el responsable del Club de Lectors (confuciomag.com), una iniciativa amb més de 35.000 seguidors en xarxes socials.
 

Arxivat en: Institut Confuci