L’Institut Confuci celebra el seu desé aniversari
L’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat el seu desé aniversari de presència cultural ininterrompuda a la Comunitat Valenciana. És per això que el Saló d’Actes de la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció es va convertir, la vesprada del passat dimarts 28 de novembre, en un gran espai cultural xinés amb un intens programa d’activitats i exhibicions culturals sota el lema ‘Celebrem deu anys, deu fites’.
29 de de novembre de 2017
La benvinguda als assistents es va dur a terme ambuna exhibició de cal·ligrafia geganta a càrrec d’Adan Liu, col·laborador habitual de l’ICUV, que va oferir els seus traços utilitzant els anomenats quatre tresors de l’escriptori xinés: pinzell, tinta, paper i tinter. La dansa del lleó va atraure els assistents al Saló d’Actes per a culminar amb la cerimònia del bateig d’un nou lleó en la família, que augura la bona sort. L’expert internacional del grup Hong Teck Spain, Santi Valls, va oficiar aquesta cerimònia, que va ser una grata sorpresa ja que mai abans s’havia vist a València. Diverses professores de l’Institut Confuci, especialistes en didàctica de la llengua i que provenen de la Universitat Normal del Nord-est (Changchun, capital de la província de Jilin), van participar junt amb altres estudiants xinesos a València en aquesta jornada amb un concert d’instruments tradicionals xinesos. En concret, es van poder escoltar composicions amb l’erhu, instrument de dues cordes i que es toca amb arc, el qual també és conegutcom a violí xinés; dizi, flauta transversal de fusta de canya de bambú; i guzheng, instrument musical de cordes que pertany a la família de les cítares.
El públic es va delectar també amb diverses exhibicions de les tradicionals arts marcials xineses: taitxíi wushu. L’escola Tantien va realitzar una exhibició de taitxíque va sorprendre els assistents per la bellesa i l’equilibri dels seus moviments compassats a la música, és una disciplina que es practica majoritàriament a Xina. El wushu és un esport de contacte complet derivat de les disciplines marcials tradicionals. i el grup del Centre Shaolin de València va demostrar les seues competències en aquest art amb nombroses acrobàcies i disciplina física.
El director de l’Institut Confuci, Vicent Andreu, va expressar la gratitud d’aquest centre de la Universitat de Valènciai de tot el seu equip“per aquests deu anys d’estreta col·laboració amb la societat valenciana”. I va manifestar que cada vegada “augmenta més la demanda de coneixement per la llengua, la cultura i la societat xineses de la Comunitat Valenciana i l’Institut Confuci continuarà sent el millor ambaixador d’aquestamil·lenària civilització en la nostra terra i de nexe d’unió amb els països de Llatinoamèrica”.
En aquesta temporada la matrícula de l’Institut Confuci ha fregatel miler d’estudiants interessats per la llengua xinesa. En deu anys, per les seues aules han passat uns cinc milestudiants, dels quals tres mils’han examinat per a obtindreels diplomes dels exàmens oficials. L’ICUV està considerat Institut ConfuciModelper part de la seu central de Hanban, un distintiu de qualitat que només tenen quinzedels més de cinc-centsinstituts entot el món. I el passat mes d’octubre va ser guardonat per la Generalitat Valenciana amb la Distinció al Mèrit Cultural 9 d’Octubre. És editor, així mateix, de la revista bimestral bilingüe espanyol-xinés Instituto Confucio des del primer número, aparegut enjuliol del 2010, per al món hispanoparlant i encarregat del repositori digital en la web i dispositius mòbils de totes les revistes de la sèrie amb els seus onze idiomes.