L’Institut Confuci de la Universitat de València dona a conèixer Jaume I a la Xina

  • Institut Confuci
  • 18 d’abril de 2023
 
Vicent Andreu, amb els gunyadors dels concurs.
Vicent Andreu, amb els gunyadors dels concurs.

La Universitat Normal del Nord-est (NENU), amb seu a la ciutat xinesa de Changchun, capital de la província de Jilin, ha lliurat els premis del seu II Concurs de Dibuix ‘Jaume I arriba a Changchun per la Ruta de la Seda’. La cerimònia oficial es va celebrar aquest dissabte al Museu d’Història Natural. Hi van estar presents les principals autoritats institucionals i acadèmiques de la província de Jilin, de la qual és capital Changchun; així com el director de l’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV), Vicente Andreu.

La iniciativa, que s’organitza per segona vegada en esta ciutat del nord-est del país, és complementària a la que es desenvolupa a València des de fa set edicions. En el cas valencià, la figura que es posa en valor és la del pensador xinès Confuci. A tots dos concursos, estudiants de nivells d'Educació Primària i els primers cursos de Secundària, reinterpreten amb un dibuix un relat fantàstic sobre l'arribada d'estes dues figures històriques rellevants a les seues ciutats. I la seda és el fil conductor que propicia que Confuci arribe a València i Jaume I a Changchun. A la setena edició, que es va celebrar a València el novembre passat van participar més de 1.200 escolars d'una dotzena de centres d'ensenyament valencians, una xifra similar a la que s'ha arribat en el cas xinès, i que han procedit de diverses escoles de la seua província.

Amb estos concursos s'aconsegueix, segons el director de l'ICUV, “establir un relat i un fructífer diàleg cultural entre les dues societats, la xinesa i la valenciana; que comparteixen molt més del que sembla a primera vista. I ho fem d’una manera lúdica i artística, i des de les escoles, entre els 6 i els 14 anys, quan l'alumnat és més receptiu.” Des que el 2016 va començar la primera edició a València, hi han participat desenes de col·legis de la ciutat i de l'àrea metropolitana i han estat més de 5.000 els dibuixos escolars que han concursat en el total d’edicions.

Ambdues ciutats, a més de pel seu Institut Confuci, estan unides també per una mútua estima i interès de compartir iniciatives culturals i acadèmiques. A l'estiu de 2021 es va celebrar, en modalitat online, una Jornada Turística d'Alt Nivell entre Changchun i València, així com de la seva respectiva província, Jilin; i Comunitat Autònoma Valenciana. D'aquesta trobada van sorgir propostes d'intercanvi que es faran a mig termini, com una vista d'escolars de Changchun a la nostra ciutat i viceversa.

Arxivat en: Institut Confuci