L’investigador de l’ICMol Guillermo Mínguez, Premi Princesa de Girona de Recerca Científica

  • Fundació Parc Científic
  • 22 de febrer de 2018
 
Guillermo Mínguez

Guillermo Mínguez Espallargas, investigador Ramón y Cajal a l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (Parc Científic), ha sigut reconegut amb el Premi Fundació Princesa de Girona de Recerca Científica 2018, per la seua brillant trajectòria en el camp dels Materials Moleculars. El químic ha rebut el premi ‘ex aequo’ amb l’enginyera química María Escudero, de la Universitat de Copenhaguen.

El jurat reconeix Guillermo Mínguez pel seu treball en el disseny de tamisos moleculars híbrids, que permeten la síntesi de materials nanoestructurats a la carta. Es destaca l’impacte dels seus treballs en MOF (Metallic Organic Frameworks) magnètics, des del seu estudi fonamental fins a la seua aplicació en sensors i en catàlisis.

Guillermo Mínguez Espallargas (Sevilla, 1981) és llicenciat en Química per la Universitat de Sevilla i doctor per la University of Sheffield (Regne Unit). En l’actualitat és investigador a l’ICMol, on lidera quatre projectes de recerca. El seu treball es dirigeix al desenvolupament de nous materials porosos conceptualment diferents als ja existents, amb capacitat per a emmagatzemar molt selectivament certs gasos. La implementació de propietats magnètiques permet detectar la incorporació d’aquestes molècules de gas i possibilita tant el desenvolupament de sensors com la seua aplicació en catàlisi.

El jurat ha estat integrat pel físic i president dels rectors europeus Rolf Tarrach –que ha exercit de president–, la bioquímica Fátima Bosch, el químic Avelino Corma, la filòsofa Adela Cortina, el cardiòleg i director general del CNIC Valentí Fuster, el sociòleg Emilio Lamo de Espinosa, l’investigador i Premi FPdGi de Recerca Científica 2015 Samuel Sánchez i el físic Lluís Torner.

Els Premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros i una reproducció d’una obra de l’escultor Juan Muñoz, reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d’entre 16 i 35 anys, així com la d’una entitat de la Unió Europea que treballe en favor dels joves.

 

Arxivat en: Física , Química