Investigadors de la Universitat de València participen en un assaig clínic per a reduir l’estrès crònic mitjançant la pràctica de ‘mindfulness’

  • 21 de febrer de 2017
 
Imagen de la noticia

Investigadors de la Universitat de València, la Cardenal Herrera i l'Hospital de Sagunt iniciaran aquest mes de març en la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Servei de Medicina Interna d’aquest Hospital valencià un assaig clínic amb pacients de Crohn i colitis ulcerosa.

Es tracta de testar l'eficàcia d'una intervenció nova i no invasiva basada en ‘Mindfulness’ per a disminuir el nivell d'estrès crònic entre els pacients que integren la Unitat. L'estrès és una variable que possiblement influeix en aquest tipus de malalties crònic-inflamatòries i el seu control pot millorar la qualitat de vida i evitar brots d'activitat de la malaltia.

Per al desenvolupament d'aquest assaig clínic, l'Hospital de Sagunt ha aconseguit un acord de col·laboració amb el grup de recerca Labpsitec-València de la Universitat de València, referent internacional en ‘Mindfulness’, i amb el Departament de Ciències de la Salut de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, referents internacionals en neuroprotecció i neuroinflamació.

Símptomes i estrès

La malaltia inflamatòria intestinal (EII) és un grup de malalties autoimmunes que es caracteritzen per ser processos inflamatoris crònics, amb una afectació primordialment, encara que no exclusiva, de l'intestí. L’EII està emergint com una epidèmia mundial i existeix una associació clara entre l'augment de la incidència de la’EII i els factors ambientals relacionats amb el desenvolupament socioeconòmic.

Tant la colitis ulcerosa com la malaltia de Crohn se solen diagnosticar a edats primerenques i genera un gran impacte en la qualitat de vida de la persona que la pateix, atès que solen cursar amb símptomes com a diarrea, incontinència fecal, dolor abdominal, i impliquen ingressos hospitalaris, intervencions quirúrgiques i tractaments crònics, en ocasions hospitalaris per via intravenosa. A més aquestes malalties inflamatòries solen cursar amb “brots” o períodes amb activitat inflamatòria que aguditzen aquests símptomes tan invalidants, intercalats amb altres períodes asimptomàtics. Entre els pacients joves que les pateixen, aquests brots poden provocar una reacció emocional ansiós-depressiva.

Segons Rosa Baños, professora de la Universitat de València, i Juan Fco. Lisón, aquest projecte és un clar exemple de com “la unió i les sinergies conjuntes poden arribar a generar recerques rellevants, i amb impacte en la societat, i com tres institucions de referència en diferents matèries a la Comunitat Valenciana, s'uneixen per al desenvolupament de noves eines terapèutiques que poden ser de gran utilitat per a millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients.

Control de l'estrès, control de la malaltia

Segons Xavier Cortés, metge adjunt de l'Hospital de Sagunt i professor del Departament de Medicina de la Universitat CEU Cardenal Herrera, existeix una relació clara entre l'estrès i l'existència de brots de l’EII o un mal control de la mateixa, de tal forma que el propi pacient percep les situacions d'estrès com “activadors” de la seua malaltia. Per tant, en el tractament de persones amb EII és molt important atendre al factor de l'estrès, amb el doble objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients així com un millor control de la seua malaltia.

Atès que l'entrenament basat en ‘mindfulness’ ha demostrat ser un tractament psicològic efectiu per a la reducció de l'estrès en pacients amb malalties cròniques limitants, l'equip investigador ha decidit emprendre aquest assaig clínic per a la malaltia inflamatòria intestinal. “Pensem que l'entrenament basat en ‘mindfulness’ pot reduir el grau d'estrès crònic i amb açò no solament millorar les puntuacions d'ansietat i depressió, sinó també contribuir a disminuir la síntesi de citoquines pro-inflamatòries i amb açò, la reducció de brots d'activitat de la malaltia, promovent una remissió clínica sostinguda”, assenyala José Miguel Soria, professor del Departament de Ciències Biomèdiques del CEU i expert en neuroprotecció i neuroinflamació

Una aplicació on-line per a la teràpia

Els pacients de l'Hospital de Sagunt participants en aquest assaig clínic rebran quatre sessions presencials, grupals en el mateix hospital, per un terapeuta especialitzat i sessions on-line de suport de forma contínua i còmoda des de les seues llars durant el pròxim mes de març, apunta Ausiàs Cebolla, professor de la Universitat de València i investigador en ‘mindfulness’ i membre de l'equip Labpsitec. A més d'aquestes sessions, l'estudi aquesta recolzat per una aplicació desenvolupada específicament per l'equip Labpsitec (en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló), per a facilitar als pacients un accés fàcil a la teràpia en qualsevol moment i des d'on desitge.