Investiguen una nova estratègia terapèutica per a tractar la deficiència d’alfa-1 antitripsina (DAAT), una malaltia rara hereditària
Un estudi de la Universitat de València (UV) i dels instituts d’investigació sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic Universitari de València, i IIS, de La Fe, ha analitzat la N-acetilcisteïna (NAC) com a nova estratègia terapèutica per al tractament de la defi-ciència d’alfa-1-antitripsina (DAAT). Els resultats d’aquest treball s’han presentat en el marc de l’últim congrés de la Societat Valenciana de Pneumologia.
8 de d’abril de 2025
El DAAT és una malaltia rara hereditària que predisposa al desenvolupament d’emfisema pulmonar (malaltia obstructiva crònica que causa mal als alvèols i dificulta la respiració) i diverses patologies hepàtiques com la cirrosi i l’hepatocarcinoma.
La mutació Z-AAT provoca la polimerització (procés químic que uneix molècules petites, anomenades monòmers, per a formar-ne de més gran, anomenades polímers) de la proteïna AAT i la seua acumulació als hepatòcits, la qual cosa desencadena una resposta inflamatòria sistèmica. Actualment, l’única teràpia farmacològica disponible per a tractar l’emfisema és la teràpia d’augment de AAT. No existeixen tractaments aprovats (més enllà del trasplantament hepàtic) per a la malaltia hepàtica.
L’augment de l’estrés oxidatiu observat en pacients amb DAAT suggereix que les teràpies antioxidants, com la N-acetilcisteïna (NAC), podrien exercir un paper terapèutic en reduir la polimerització intracel·lular i augmentar la secreció de Z-AAT. L’objectiu d’aquest estudi ha sigut avaluar l’efecte de la NAC sobre l’expressió, polimerització, secreció i estat oxidatiu de la Z-AAT en un model cel·lular de la malaltia. Els resultats han mostrat que la NAC podria tenir un paper terapèutic en el DAAT, en augmentar l’expressió i secreció de AAT i reduir-ne l’oxidació. Aquestes troballes donen suport a la necessitat d’investigacions addicionals que utilitzen models animals.
Per part de la UV han participat en la investigació Francisco Dasí i Silvia Castillo Corullón, del Departament de Fisiologia i del Departament de Pediatria, respectivament, i del Grup d’Investigació en Malalties Rares Respiratòries d’INCLIVA. També hi ha intervingut María José Herrero, del Departament de Farmacologia i integrant de la plataforma de farmacogenètica del IIS de La Fe.
En la investigació es van utilitzar cèl·lules HEK293 modificades genèticament per a expressar la variant patològica Z-AAT. L’estudi ha sigut finançat per beques de la Societat Valenciana de Pneumologia 2023 i Generalitat Valenciana CIAICO/2023/099.