El Jardí Botànic celebra la Setmana de la Ciència, que dona visibilitat a la tasca científica al voltant del món vegetal

  • Jardí Botànic
  • 17 de novembre de 2021
 
Hivernacles del Jardí Botànic.
Hivernacles del Jardí Botànic.

Visites guiades, audiovisuals divulgatius, un taller de còmic i una jornada de portes obertes conformen la programació de caràcter gratuït del ‘Jardí de ciència’ d’enguany, que se celebra del 15 al 28 de novembre, al Jardí Botànic de la Universitat de València en el marc de la Setmana de la Ciència.

La Jara de Cartagena i el projecte de suport a la seua conservació, que està desenvolupant el Jardí Botànic, obriran l’agenda de la setmana ja que seran el fil conductor de les visites guiades pel Jardí que es desenvolupen dijous 18 de novembre amb diferents Instituts de Secundària locals que formen part de la iniciativa europea Young Innovators 2021. Juntament amb el Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat de València, el Botànic va encetar fa uns anys aquesta proposta, sota la coordinació de la subdirectora Olga Mayoral, que pretén fomentar en les noves generacions habilitats que els permeten fer front al canvi climàtic. Durant la visita, l’estudiantat podrà acostar-se a les diferents facetes tècniques que es poden desenvolupar al voltant de la conservació d’una espècie tan amenaçada com la Jara de Cartagena, com a possibles activitats professionals que podrien desempenyar, així com a la importància de la tasca que es fa des dels jardins botànics en aquest sentit.

El diumenge 21 de novembre, el Botànic obrirà les seues portes de forma gratuïta mitjançant una jornada en què es podrà gaudir lliurement de les seues col·leccions de plantes i arbres monumentals, a més de poder visitar el nostre edifici d’investigació mitjançant diferents visites guiades. Els nostres científics i científiques ens mostraran el banc de llavors, l’herbari i els diferents laboratoris i ens contaran de les línies d’investigació i activitats de suport que es desenvolupen al Jardí al voltant del món vegetal. Encara que les visites guiades també seran gratuïtes, caldrà inscriure’s prèviament. Hi haurà tres sessions, a les 10.30 h, les 11.30 h i les 12.30 h, i es visitarà també la biblioteca especialitzada en plantes ‘José Pizcueta’ de la que disposa el Botànic.

Un dia en què els més menuts i menudes també podran participar mitjançant el taller de còmic ‘Investiguem plantes’. La ciència i el dibuix es fusionen en aquesta proposta de l’artista Kolo, per estimular la ment dels xiquets i xiquetes mitjançant diferents tècniques d’escriptura creativa i il·lustració, on aprendran a crear xicotetes històries per divulgar ciència en format de còmic.

Olga Mayoral, Josefa Prieto i Antoni Aguilella seran els protagonistes dels nostres ja habituals audiovisuals #UnJardíDeCiència per mostrar el personal científic que treballa al Jardí Botànic, i que es llançaran al llarg de la setmana del 22 de novembre. La didàctica de les plantes, els espais verds com a aules de natura, el Plant blindless i la sensibilització de l’estudiantat front al Canvi Climàtic seran el leivmotiv de l’entrevista d’Olga Mayoral, botànica i investigadora del nostre centre, i professora del departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV.

La biòloga Josefa Prieto, però, ens parlarà del paper dels Bancs de Llavors en tasques de conservació d’espècies, de suport a la investigació i de manteniment de les col·leccions vives dels jardins botànics. Per últim, Antoni Aguilella, professor i investigador del departament de botànica de la UV, reflexionarà sobre la fitogeografia i el seu paper com a indicador de les conseqüències del Canvi Climàtic en les espècies vegetals, a més de repassar la seua trajectòria com a botànic, que inclou la seua etapa com a director del Jardí.

Arxivat en: Jardí Botànic