Javier Plaza explica la aparició de nous drets en l’era digital a La Nau

L’expert en protecció de dades, intel·ligència artificial, dades massives i transparència, Javier Plaza, impartí una conferència, amb el títol ‘Drets en la societat digital’, dilluns 3 de desembre, al Centre Cultural La Nau.

3 de de desembre de 2018

Javier Plaza.
Javier Plaza.

La conferència abordà els principals drets que han aparegut en la societat actual gràcies a la nova era digital. D’una banda, la ciutadania ha adquirit dret a l’oblit en Internet, és a dir, pot sol·licitar la supressió, bloqueig o desindexació d’informació que es considera certa, però obsoleta o no rellevant pel transcurs del temps i, per tant, s’ha d’esborrar dels cercadors d’Internet. A més, cada persona té dret a conèixer l’elaboració de perfils propis i la carta de drets digitals reconeguts en la Llei orgànica de protecció de dades.

D’altra banda, les universitats, com a institucions, també han adquirit certs drets com és ara la capacitat d’usar obres protegides per drets d’autor, i el dret a la mineria de textos i dades en favor de la universitat en productes i serveis de dades massives (big data) i intel·ligència artificial. Finalment, Javier Plaza explicarà que el desenvolupament de la intel·ligència artificial i els robots també han repercutit en el dret, en general.

Javier Plaza és catedràtic de dret civil i delegat de protecció de dades de la Universitat de València. També és membre del Comité de Sabios del Gobierno de España i participa en la redacció del Libro Blanco sobre Inteligencia Artificial y Big Data. Així mateix, Plaza ocupa el càrrec de director de la ‘Revista Aranzadi de Derecho y Nuevas Tecnologías’ i presideix la ‘Revista Electrónica de Derecho Civil Valenciano’. L’entrada a l’acte és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

La conferència s’emmarca en el cicle ‘Drets en moviment’ de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, amb motiu del 70é aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. L’acte també està organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Amnistia Internacional, l’Aula d’Història i Memòria Democràtica i la Càtedra de Divulgació de la Ciència.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. A més, l’Escola té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats; i Caixa Popular.

Altres Notícies